Erişilebilirlik

Almanya'daki Türklerden 2007 Değerlendirmesi


Almanya’daki Türkler için geride kalan yılın en belirgin olayı, yeni Göç Yasası ve bu yasanın özellikle Türklere yönelik olumsuz yanları oldu.

Başta ülkenin en büyük azınlık grubu Türkler olmak üzere ciddi tepkilere neden olan yasa, evlilik yoluyla aile birleşimi için yaş sınırının 18'e yükseltilmesi, yabancı eşlerin temel Almanca bilgisini kanıtlaması, uyum kurslarına katılmayanlara yaptırım uygulanması ve vatandaşlığa geçişin gelir düzeyi gibi şartlar aranarak zorlaştırılması gibi maddeleri içeriyor. Özellikle Türkiye’deki eşlerin evlilik sonrası Almanca öğrendikten sonra Almanya’ya gelebilmeleri, Türkleri en zorlayan noktalardan biri.
Konu Almanya’daki Türkleri o kadar gerdiki, Türk lobisnin önde gelen temsilcileri Başbakan Angela Merkel’in düzenlediği ve göçmenlerin sorunlarının ele alındığı, Uyum Zirvesi’ni protesto maksadıyla boykot ettiler. Merkel ise, kimse bana ultimatom veremez’ sözleriyle mevcut gerginliği tırmandırmaya devam etti. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, o zamanki tavırlarının doğru olduğunu, söz konusu yasanın da Türklere karşı ayrımcılık yaptığını belirtiyor.

Almanya’nın bitmeyen ve ülkedeki Türkleri doğrudan etkileyen bir başka olumsuz konusu ise yabancı düşmanlığı ve ırkçı saldırılar. 2007 yılındaki yabancı düşmanı saldırıların 25.000'i geçtiği tahmin ediliyor. Öte yandan Almanya genelinde eyleme hazır 8000 civarında Nazi militan bulunduğu ve bu sayının sürekli artış içinde olduğu da Federal Suç Dairesi'nin yaptığı açıklamalar arasında. Sokakdaki vatandaş bu durumdan haliyle tedirgin.

Türk lobisi gibi Yahudi Cemaati’nin de sürekli gündeme getirdiği konu hakkında hükümet, aşırı sağcı parti NPD’nin para musluklarını kısmayı tasarlıyor. Amaç, mali kaynaklarını kurutarak Nasyonal Demokrat Parti’nin etkinliğini ve aşırı sağ faaliyetleri zayıflatmak. Sol Parti’den Federal milletvekili Hakkı Keskin, hükümetin bu konuda yetersiz kaldığı görüşünde.

Almanyalı Türkleri bu yılın akışı içinde sevindiren bir olay ise, yıllarca süren ekonomideki durgunluk ve rekor işsizlik sayılarından sonra, ülkenin bu alanlarda hissedilir bir canlanma yaşaması. Dünyanın önde gelen ihracatçı ülkesinin dış satım geliri, 950 milyar doların üzerine çıktı. Almanya'nın büyük şirketlerinin karları da büyük bir artış grafiği çizdi. Bunun ve hükümetin aldığı çeşitli önlemlerin de sonucunda işsizlik yıl boyunca 500 bin azalarak, 3.5 milyona indi. Türk Alman Sanayiciler Derneği Başkanı Faize Berger gelişmenin Almanyalı Türkleri de olumlu etkilediğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG