Erişilebilirlik

Kağıt İnceliğinde Piller Görenleri Şaşırtıyor


Amerikalı bilimadamları kağıda benzeyen bir pil geliştirdi. Kağıt kadar ince olan bu yeni pilin gücü ve esnekliği, taşınabilir elektronik cihazlardan tıbbi gereçlere kadar birçok alette rahatça kullanılabilmesini sağlıyor.

New York’taki Rensselaer Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar selülozdan pil üretmeyi başardı. Selüloz hücreleri, kağıt yapımında da kullanılıyor. Pili geliştiren ekipten Pulickel Ajayan, bu yeni buluşun devrim olduğunu düşünüyor. Ajayan, “Biz bir yapı taşı ürettik. Bu yapı taşı, aslında hepimizin bildiği Lego oyuncaklarına benziyor. Bunları üst üste koyup başka birçok alet yapmanız mümkün” diyor.

Ajayan ve ekibi kağıt inceliğindeki yeni pilin, diğer piller kadar, hatta daha iyi işleyeceğini söylüyor. Pil esnekliği sayesinde her şekle girebiliyor. Otomobil üreticileri yeni pili denemek için sıraya girenlerin başında geliyor. Pulickel Ajayan biyolojik olarak parçalanabilen bir maddeden yapılan pilin çevreyle de uyumlu olduğunu belirtiyor ve “Hepimizin bildiği piller aslında son derece zehirli maddeler içeriyor. Bu yeni pil ise çevreye zarar vermeyen maddelerden yapıldı” diyor.

Rensselaer Teknoloji Enstitüsü uzmanı Ajayan hiçbir zararlı madde içermeyen bu ince pillerin kalbe takılan cihazlar gibi tıbbi gereçlerde de rahatlıkla kullanılabileceğini söylüyor. İnce pillerin maliyeti şu anda öteki pillerin maliyetinden çok daha yüksek. Ancak bu enerji kaynağının seri imalata geçişini kolaylaştırmak için yapılan araştırmalardan kısa sürede sonuç alınması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG