Erişilebilirlik

ABD Gıda ve İlaç Dairesi 'Çalışamaz' Durumda


Amerika Gıda ve İlaç Dairesi bütün gıda, ilaç, aşı ve tıbbi cihazları kontrol etmekle yükümlü. Amerika dışında birçok ülke de bu kurumun yönlendirmelerine göre hareket ediyor. Ancak dairenin kendi danışmanları yayınladıkları bir raporda Gıda ve İlaç Dairesi’nin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi danışmanlarının yeni raporuna göre dairenin bütçesi ve memur sayısı yetersiz. Yıllardır dairenin iyi işlemediğine yönelik eleştiriler vardı ancak bu gerçek dairenin kendi çalışanları tarafından ilk kez doğrulanıyor.

Rapora göre Amerika Gıda ve İlaç Dairesi ülkenin gıda stoğunu kontrol edecek yeterli müfettişe sahip değil. Daire’nin eski üst düzey yetkililerinden Bill Hubbard, Gıda ve İlaç Dairesi’nde ilk çalışmaya başladığında, yani 1970’lerde, 35 bin gıda teftişi yapıldığını söylüyor. 2008’de yapılacak teftiş sayısı ise sadece 6 bin.

Dairenin bilgisayar sistemi zararlı gıda ve ilaçları belirliyor. Rapora göre sistem son derece eski ve iyi işlemiyor. Hubbard, ‘E-mail sistemi o kadar eski ki, ancak emekli bilgisayar teknisyenleri bu sistemi kullanabiliyor. Bugün için bu son derece eski bir sistem’ diyor.

Rapora göre, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’ndeki birçok görevlinin bilgisayarı yok. Müfettişler hala acil raporları elde yazıyor ve bunlar genelde kayboluyor. Doğru teknolojiyi kullanmadan, daire yeni teknolojik gelişmeleri, ilaç ve tedavilerin muhtemel yan etkilerini izleyemiyor.

Rapor, dünyada yeni ilaçların keşfedilip geliştirilme yöntemlerinin önemli ölçüde değiştiğini, ancak Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin değerlendirme yöntemlerinin 50 yıl öncesiyle aynı olduğunu gösteriyor. Raporda bu durumdan sürekli dairenin bütçesinde kesinti yapan Kongre sorumlu tutuluyor. Temsilciler Meclisi üyesi Rosa Delauro’ya göreyse suçlu, Gıda ve İlaç Dairesi. Delauro, “İyi yönetilmeyen ve Kongre’nin verdiği bütçeyi nasıl değerlendireceğini bilmeyen bir daireye daha fazla bütçe ayrılmasına karşıyım” şeklinde konuşuyor. İlaç Dairesi’nin bilim alanında kendini geliştirmesinin geleceğe yatırım yapmasının ve Amerikalı tüketicileri korumasının bugüne kadar mümkün olmadığı vurgulanıyor.

XS
SM
MD
LG