Erişilebilirlik

Küresel Isınma Mercanları Tehdit Ediyor


Science dergisinde yeni yayınlanan bir araştırma, dünyadaki mercan adalarının büyük çoğunluğunun küresel ısınma ve atmosferdeki karbon dioksit gazının artmasına dayanamayacağını gösteriyor. Araştırma aynı zamanda kıyılara yakın bölgelerde yaşayan 100 milyon insanın geleceğinin tehlikede olduğu uyarısında bulunuyor.

Okyanus bilimciler, mercan kayalıklarının 50 ila 75 yıl içinde yok olacağını tahmin ediyor. Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bunun iki nedeni var.

Kısaca NOAA olarak bilinen Amerika Ulusal Okyanus ve Afmoster Dairesi’nin Mercan Kayalıkları Gözlem Koordinatörü Mark Eakin, “Okyanus suyunda kaydedilen 2 derecelik bir artış, son 100 yılda görülenden daha fazla ve mercan kayalıkları için tehlike çanlarının çalması anlamına geliyor. Atmosferdeki karbon diyoksit miktarının artması sadece sıcaklığın artmasına yolaçmıyor, aynı zamanda okyanusların kimyasını da değiştiriyor. Okyanus suyu daha asitli hale geliyor,” diyor.

Araştırmayı, Dünya Bankası ve Amerika Ulusal Okyanus ve Afmoster Dairesi’nin desteğiyle 17 deniz bilimcisi yürüttü.

Mark Eakin, daha sıcak ve asitli okyanus suyunun mercan kayalıklarının rengini beyazlattığını ve kayalıkları öldürdüğünü söylüyor. Araştırmada aynı zamanda sel baskınlarıyla kıyılarda erozyonun artacağı ve gıda kaynaklarının azalacağı da belirtiliyor.

Mercan adalarının üçte biri öldü

Mark Eakin, “Mercan kayalıkları, son derece önemli. Bu kayalıklar, okyanuslardaki en karmaşık ekosistemlerin başında geliyor. Mercan kayalıklarında, okyanusların geri kalan kısımlarının toplamından çok daha fazla balık yaşıyor. Balık cinsleri de çok daha çeşitli,” diye konuşuyor.

Karayibler’de yılda 100 milyar dolar gelir getiren tüple dalgıçlık ve turizm sanayii, mercan kayalıklarının ve sahillerin korunmasına bağlı.

Mark Eakin, “Güneydoğu Asya’da yaklaşık 2 milyar kişinin ana protein kaynağı, mercan kayalıklarında yaşayan balıklar,” diyor.

Amerika Ulusal Okyanus ve Afmoster Dairesi, Amerika kıtası çevresinde 33 istasyonda son 10 yıldır iklim değişikliğiyle ilgili veri topluyor. Veriler, iklim değişikliğinin son derece hızlı ilerlediğini gösteriyor.

Mark Eakin, “Sıcaklıklar, son birkaç yüzbin yıldır görülmeyen hızda artıyor. Mercan kayalıklarının, sıcaklıklardaki değişikliklere uyum sağlama özelliği var. Ancak sıcaklık o kadar hızlı artıyor ki, mercan kayalarının bu kadar büyük değişikliklere uyum sağlayabilmek için yeterli zamanı yok,” diye açıklıyor.

Bilim adamları, dünyadaki mercan kayalıklarının en az yüzde 30’unun şimdiden öldüğünü tahmin ediyor. Uzmanlar, mümkün olduğunca fazla mercan kayalığının kurtarılması için bir an önce harekete geçilmesi çağrısında bulunuyor.

Dünya liderlerinin karbon dioksit salınımının azaltılması için bir an önce önlem alması, aşırı derecede balık avlanmasının önüne geçilmesi, hayati önem taşıyor. Amerika Ulusal Okyanus ve Afmoster Dairesi’nden Mark Eakin, okyanuslardaki yaşamın kurtarılmasında bireylerle yerel hükümetlerin alacağı önlemlerin son derece önemli olduğunu vurguluyor.

XS
SM
MD
LG