Erişilebilirlik

'Gerekirse Operasyona Devam'


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı 1 Aralık'ta başlayıp belli aralıklarla sürdürdüğü operasyonlara Milli Güvenlik Kurulu'ndan (MGK) 'tam destek' kararı çıktı.

MGK'da, TSK'nın Kuzey Irak operasyonları değerlendirildi ve 'gerek görüldüğünde' bu operasyonların sürdürülmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

Terörle mücadelede alınacak önlemlerin de gündeme geldiği toplantıda, terör faaliyetlerine karışmamış PKK'lıları 'eve döndürmesi' beklenen yürürlükteki 'Pişmanlık Yasası'nın nasıl değerlendirileceğine ilişkin görüşler de ele alındı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında yapılan yılın son MGK toplantısında, Silahlı Kuvvetler'in Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı 1 Aralık'ta başlattığı operasyonlar bütün ayrıntıları ve sonuçlarıyla birlikte değerlendirildi.

Hükümetin Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınması için öngördüğü ekonomik planlamaların yanısıra, terörist faaliyetlere karışmamış olanların 'eve dönmesi' için bir süredir üzerinde çalıştığı yürürlükteki 'Pişmanlık Yasası' da MGK'da ele alınan konular arasındaydı.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, Kuzey Irak'a askeri operasyon için 17 Ekim'de TBMM'de kabul edilen tezkere ile yetki aldığı, bu yetkiyi de 28 Kasım'da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne verdiği hatırlatıldı.

Kuzey Irak'ta girişilen askeri operasyonların 'başarılı' olduğu belirtilen bildiride, operasyonlarda yalnızca PKK'nın hedef alındığı, sivil hedeflerin vurulmadığı ifade edildi.

Bildiride, "Güvenlik güçlerimizin icra etmekte olduğu operasyonların gerekli görüldüğünde sürdürülmesinde mutabık kalınmıştır" denilirken, terörle mücadelede alınabilecek tüm önlemlerin de gözden geçirildiği ve bunların sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

Bildiride, ülke genelinde güvenliğin korunması için güvenlik güçlerince alınan tedbirlerin de toplantıda değerlendirildiği belirtilirken, Irak'ın toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine verilen önemin de kayda geçirildiği bilgisi yeraldı.

Erdoğan: Mücadeleye devam

MGK toplantısından sonra Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği'nce suikastle öldürülen eski başbakanlardan Benazir Butto için açılan taziye defterini imzalayan Başbakan Tayyip Erdoğan, hükümetin PKK'yı 'dağdan indirme' planının ne olduğunun ve bu konunun MGK'da nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine yürürlükteki Pişmanlık Yasası üzerindeki değerlendirmelerin sürdüğünü söyledi.

Terörle mücadelede kısa zamanda başarı getirecek tüm enstrümanları kullanmak istediklerini belirten Erdoğan, ülkenin huzuru kaçırmak isteyenlere karşı devletin tüm kurumlarıyla çalışmayı sürdüreceğini söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin Pakistan'ın terörle mücadelesine de her koşulda destek vereceğini belirtti ve teröre karşı uluslararası düzeyde işbirliğinin önemini bir kez daha vurguladı.

XS
SM
MD
LG