Erişilebilirlik

İsrail Pilotsuz Keşif Uçağı Gönderiyor


İsrail, daha önce imzalanan anlaşma uyarınca Türkiye’ye 10 adet pilotsuz keşif uçağı gönderiyor. 52 saat durmaksızın uçabilen “Heron” tipi uçaklar ve yer kontrol sistemlerinin birkaç hafta içinde Türkiye’ye teslim edileceği açıklandı.

Türkiye ve İsrail arasında 3 yıl önce yapılan yaklaşık 200 milyon dolarlık askeri anlaşma kapsamında 10 adet insansız uçak yılbaşından sonraki bir kaç hafta içinde Ankara'ya teslim edilecek.

Yıllık olağan ziyaretler çerçevesinde Türkiye'de bulunan bir İsrail Savunma Bakanlığı heyeti ile Türk yetkililer arasında yapılan son görüşmelerde pilotsuz uçakların teslim takvimi üzerinde kesin görüş birliğine varıldı.

Türkiye'ye daha önce teslim edilmesi gereken bu uçaklar kamera sistemlerinde bir teknik hata yüzünden gecikmişti. İnsansız uçakların teslimatının gecikmesinin Türk tarafından kaynaklandığını ifade eden İsrailli kaynaklar bu uçakların kamera sistemlerinin bir Türk firma tarafından yapıldığını gecikmenin bu firmadan kaynaklandığını kaydetti.

3 yıl önce imzalanan anlaşma çerçevesinde Türkiye'nin aldığı insansız uçakların teslimatının gecikmesi ile geçen yıl İsrail bir insansız uçagı Türkiye'ye kiralamıştı.
2005 yılı başlarında imzalanan anlaşma doğrultusunda İsrail Havacılık Sanayi, Heron adlı bu pilotsuz uçakları sağlarken, Elbit Sistemleri de uçaklar için gereken yer istasyonları ve iletişim sistemlerini verecek.

İsrail tarafı, Heron uçakları ile ilgili eğitim ve teknik desteği de sağlıyor. İsrailli firmalar, Türk ordusunca açılan 200 milyon dolarlık ihalede, ABD ve Fransız firmalarını geride bırakarak ihaleyi üstlenmişlerdi.

Anlaşma uyarınca İsrail'in Türkiye'ye 40 kadar insansız keşif uçağı ve 12 adet yer komuta istasyonu satması öngörülüyordu.

Türkiye`nin bu uçakları PKK'ya karşı kullanması bekleniyor.

İsrail ordusu tarafından da kullanılan pilotsuz keşif uçakları, 1000 kilometre menzile, 30 bin fit yüksekliğe çıkma özelliklerine sahipler. Kanat genişliği 16 metre olan uçaklar, 52 saat aralıksız uçabiliyor.

İsrail, pek çok Avrupa ülkesine ve ABD'ye de bu uçaklardan satıyor. Yerden yönetilen pilotsuz uçaklar, 150 kilometre mesafeden kontrol edilebiliyor, üzerinde bulunan video kameralar sayesinde, uçtuğu bölgenin görüntülerini yer kontrol sistemine iletiyor.

XS
SM
MD
LG