Erişilebilirlik

'Müttefikliğe Yakışan İşbirliği'


Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Irak operasyonlarından önce Amerika’nın terörle mücadeledeki desteğini yetersiz bulan Ankara, operasyonların sürdüğü noktada bu desteğin ‘tatminkar’ boyuta ulaştığını düşünüyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin operasyonlarının Amerika’nın istihbarat alanındaki işbirliği ile sürdüğünü anlatırken, bu işbirliği için “Müttefikliğe yakışan bir işbirliği sözkonusu” değerlendirmesini yaptı.

Genelkurmay Başkanlığı, TSK’nın Kuzey Irak’ta yaptığı operasyonları hemen her gün yeni bir açıklamayla kamuoyuna duyururken, Ankara bu operasyonlara Amerika’dan gelen desteğe her fırsatta vurgu yapıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, operasyonların Amerika ile yürütülen istihbarat işbirliği kapsamında yürütüldüğünün gazetecilerce kendisine hatırlatılması üzerine, bu işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “İşbirliğinden biz de memnunuz, onlar da memnun. Zaten böyle olması gerekirdi” diyen Gül, iki ülkenin bu noktaya daha önce de gelebileceği ihtimalini hatırlatarak, Türk-Amerikan ilişkilerinin son dönemdeki gelişimine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin bir yandan operasyonları sürerken, merkezi Irak yönetimiyle de diyaloğunu kesmeyi düşünmediğine de vurgu yaptı. Bu noktada Irak’ın Kürt Devlet Başkanı Celal Talabani’nin yakında Türkiye’yi ziyaret etmesinin de gündeme gelebileceğini belirten Gül, “O gelir, biz gideriz. Irak bize komşu ülke ve bizi çok yakından ilgilendiren bir ülke. Ayrıca seçilmiş bir cumhurbaşkanı. Herşey bir program içinde olacak” diye konuştu.

Erdoğan: Pazarlık Yok

Başbakan Tayyip Erdoğan da, Amerika’nın Türkiye’nin Kuzey Irak operasyonlarına verdiği desteği anlatırken, bu desteğin ‘belli bir pazarlıkla’ elde edildiğine ilişkin yurtiçinde ve yurtdışında yapılan değerlendirmelere sert çıktı.

Kanal 7 televizyonuna konuşan Erdoğan, bu değerlendirmeler için “Bu değerlendirmeler çok çirkin, çok alçakça. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı böyle bir işbirliğine gidecek kadar değerlerini yitirmemiştir” diye konuştu. 5 Kasım’da Başkan Bush ile Washington’da yaptığı görüşmede iki ülkenin PKK’ya karşı istihbarat işbirliği yapması konusunda ‘açık ve şeffaf’ kararlar alındığını anlatan Erdoğan, bu kararların herhangi bir pazarlığın ürünü olmadığını söyledi. Erdoğan, TSK’nın 1 Aralık’ta başlatıp belli aralıklarla bugüne kadar sürdürdüğü Kuzey Irak operasyonlarının da Kuzey Irak’taki PKK varlığının yok edildiğinden emin oluncaya kadar sürdürüleceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG