Erişilebilirlik

Cirque du Soleil Yeni Gösterisiyle Sahnede


Dünyaca ünlü sirk topluluğu Cirque du Soleil’nin ilk üyeleri 20 yıl önce Kanada’da müzisyenlik yapan, sokaklarda çeşitli gösteriler sunan iddiasız sanatçılardı. Bugünse Cirque du Soleil dünyanın en ünlü ve en büyük sirk gösterisi haline geldi. Sirkin yeni gösterisinin adı “Saltimbanco”.

Cirque du Soleil’nin yıldızları yer çekimine meydan okurcasına son derece ince bir koreografiyle hazırlanmış dans gösterileri sergiliyor. Bu dansçılar sirkin dünyanın değişik ülkelerinde aynı anda gösterime sunduğu şovlarda yer alan binden fazla sanatçıdan bazıları. Cirque du Soleil’nin diğer sirklerden farkı her gösterinin bir ana teması olması, belli bir hikayeye dayanması ve uluslararası sirk türlerinin bir sentezini yapması.

Ukraynalı akrobat ve jimnastikçi Viktorya Jerdeva, bir gün Cirque du Soleil’de yer alabilme hayaliyle büyümüş. Jerdeva ve eşi, dört yıl önce kendi gösterilerini videoya kaydetmiş ve Cirque du Soleil yetkililerine göndermiş. Jerdeva, “Bütün umudumuzu kaybettiğimiz bir anda sirkten teklif aldık. Önce çok şaşırdık, inanamadık” diyor.

Carmen Rue Cirque du Soleil’yi kuran ilk sokak sanatçılarından biri. Şimdi “Saltimbanco” adlı gösterinin sanat yönetmeni olan Rue, yeni yetenekleri nasıl bulduklarını şöyle anlatıyor: “Yaptıkları spor dalıyla ya da kendilerine has yetenekleriyle gelen özel göstericileri alıyor, kendilerini sanat eğitiminden geçiriyor ve bütün özelliklerini harmanlıyoruz.”

21 yaşındaki Ukraynalı ikiz kardeşler Taysiya ve Ruslana Bazaliy, 14 yaşından beri Cirque du Soleil’de çalışıyor. Bu korkusuz sanatçılar, nefes kesen gösterilerini binlerce izleyicinin önünde sunuyor. Taysiya Bazaliy, “Biz korkmuyoruz. Ancak izleyiciler korkuyor. İzleyicilerin çığlıklarını duymak bizi çok eğlendiriyor” diye konuşuyor.

Cirque du Soleil gösterileri dünyanın bir çok ülkesinde kapalı gişe oynarken genç göstericiler de yarının yıldızları olmayı hayal ediyor.

XS
SM
MD
LG