Erişilebilirlik

Aslanlar ve Kuzular Vizyona Girdi


Ünlü aktör ve yönetmen Robert Redford'un siyasi içerikli yeni filmi Aslanlar ve Kuzular'ın konusu Amerika'nın Afganistan savaşındaki rolü ve terörle mücadeledeki kararlılığı. Film birbirinden tamamen farklı ahlaki değer ve inançlara sahip kişilerin savaş ve teröre ilişkin bakış açılarını irdeliyor.

Filmde Cumhuriyetçi Senatör Jasper Irving Washington’daki makam odasında gazeteci Janine Roth’a terörle mücadelenin önemli bir parçası olarak Afganistan’da başlayacak olan yeni harekat hakkında bilgi veriyor. Bu arada California’daki bir üniversitede siyaset bilimi profesörü Stephen Malley de zeki ancak henüz hayatta kendisine bir yol çizememiş olan öğrencisi Todd Hayes’e fikirlerinin arkasında durmasını tavsiye ediyor. Profesör Malley’e göre demokrasiyi ortadan kaldırmanın en garantili yolu, harekete geçmemek ve olan bitene karşı kayıtsız kalmak.

Filmdeki senatör ve profesör, Amerikan siyasetindeki iki karşıt görüşü temsil ediyor. Başkan adayı olmak isteyen yeni muhafazakarlardan senatör Jasper Irving, savaş yanlısı görüşlerini açıklarken profesör Stephen Malley da savaşa karşı olduğunu söylüyor. Bu iki siyasi görüş arasında iki genç sıkışıp kalıyor. Profesör Malley’nin eski öğrencileri olan bu iki genç, ülkeleri için savaşmaya karar veriyor. Filmin ana konusu bu iki genç aslanın beceriksiz kuzuların yönettiği bir savaşa sürüklenmesi.

“Aslanlar ve Kuzular” Ortadoğu’da son yıllarda yaşanan olayların yarattığı çıkmazı yansıtsa da filmin odak noktası, savaşın kendisi değil, dünyanın durumunu düzeltmek isteyenlerin tamamen zıt bakış açıları yüzünden doğan fikir savaşı. Filmin yönetmeni Robert Redford, “Bu filmi, kendi görüşlerimizi yansıtır bir hale sokmak, çok kolay olurdu” diyor. Redford şöyle devam ediyor:“Film, size nasıl düşünmeniz gerektiğini gösteriyor, ‘işte bizim tüm sorunların nasıl halledilmesi gerektiğine dair yanıtımız’ da diyebilirdik kolaylıkla. Ancak böyle yapmadık. Filmdeki hikayeler öyle bir şekilde gelişiyor ki kendi kendinize ‘ben ne yapardım, neler hissederdim’ diye sorular sormaya başlıyorsunuz”

“Aslanlar ve Kuzular,” ağır tempolu bir film olmasına rağmen Tom Cruise, Robert Redford ve Meryl Streep gibi usta oyuncuları ve mükemmel senaryosuyla izlenmeye değer. Genç senatörü canlandıran Cruise, tutkulu ve güçlü bir oyunculuk sergilerken Meryl Streep, akıllı ancak iddiasız gazeteci rolüyle dikkat çekiyor. Streep’in canlandırdığı gazeteci karakteri, genç senatörü destekleme ya da senatörün planlarını sorgulama seçenekleri arasında gidip geliyor ve karar vermeye çalışıyor. Bu açıdan Streep’in rolü, 11 Eylül terör saldırılarından buyana Amerikan basınının oynadığı rolün yansıtılması açısından da sembolik önem taşıyor.

Ağır ilerleyen bir film olan “Aslanlar ve Kuzular”ın dikkat çekici özelliği, içerdiği görüşleri dengeli bir biçimde yansıtması. Bugünün siyasi ortamını ve mevcut sıkıntıları anlatan film, aynı zamanda son derece düşündürücü.

XS
SM
MD
LG