Erişilebilirlik

Der Spiegel'e Editör Bulunamıyor


Almanya'da yayınlanan ve dünyanın en saygın ve en çok okunan haber dergilerinden biri olan ‘Der Spiegel’ bu aralar medya dünyasına ender karşılaşılan bir sorunla karşı karşıya.

‘Der Spiegel’, Türkçesiyle ‘Ayna’ haftalardır harıl harıl yeni bir genel yayın yönetmeni arıyor, ancak bir gazetecinin Almanya’da oturabileceği bu en değerli koltuk için kimseyi bulamıyor. Der Spiegel’in şimdiki genel yayın yönetmeni Stefan Aust’un bundan bir süre önce, kontratının uzatılmaması ile başlayan krizin nasıl çözülebileceğini ise kimse bilemiyor.

Tam 60 yıl önce, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Amerika’da yayımlanan Time dergisi tarzında bağımsız bir dergi anlayışıyla yayınlanmaya başlayan Der Spiegel, ortaya çıkardığı sayısız skandallarla Almanya’da hükümet düşürebilen güç olarak biliniyor. Çok uzun bir süre hiçbir partiye yada iktidara yakın olmamayı ana prensibi olarak benimseyen ve bu duruşu ile dünya medyasında ayrıcalıklı bir yer edinen ‘Der Spiegel’, son yıllarda dergiciliği yanısıra başka medya alanlarında da büyük başarı yakaladı. Grubun belkemiği derginin yanısıra, Almanya’da en çok ziyaret edilen internet haber sitesi, tiraji en yüksek ekonomi dergisi Manager Magazin ve özel televizyonlara pazarlanan Spiegel TV adlı haber programları son yönetici Stefan Aust’un başarıya ulaştırdığı projeler. Buna rağmen dergi çalışanları, Aust’u, Sosyal Demokratlara ve özellikle de eski Başbakan Schröder’e fazla yakın ilişki içinde olmakla itham ederek, ayrıca derginin içeriğine ilişkin eleştiriler de yönelterek, bundan kısa bir süre önce bir başkaldırı sonucu koltuğundan ettiler.

Der Spiegel’in hisselerinin yüzde 51’i, çalışanlarının elinde bulunuyor. Aust derginin tirajının on yıl önceki 1 buçuk milyondan şimdilerde 1 milyona düşmesinin nedeni olarak da tanımlanıyor. Ondan boşalan koltuk için yerine teklif götürülen beş şef redaktörden sonra, son olarak da ülkenin en tanınan televizyon haber sunucusu Der Spiegel’in başına geçmeyi red etti. Almanya’daki Türk gazetecilerin duayeni Ahmet Külahçı bu ilginç durumu derginin düşen tirajıyla nedenlendiriyor.

Bu arada Der Spiegel’e rakip medya, derginin genel yayın yönetmeni bulamamasını kendi reklamı için kullanmaya çaba gösteriyor. Nitekim bunlardan biri alaylı bir üslupla yayınladığı bir ilanda söz konusu görev için eleman arandığını, artık işsiz ve kalifikasyonu olmayanların da başvurabileceğini duyurdu. Almanya’da işşiz sayısı 4 milyon civarında.

XS
SM
MD
LG