Erişilebilirlik

25 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Dağlık Karabağ sorununun Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeni bir savaşa yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Uluslararası Kriz Merkezi Avrupa Programı direktörü Sabine Freizer imzalı makalede savaşın önlenmesi için uluslararası toplumun duruma müdahale etmesi gerektiği görüşüne yer veriliyor.

"Amerika ve Minsk Grubu üyeleri, Azerbaycan ile Ermenistan’ın siyasi irade eksikliğini ortadan kaldırmak ve temel ilkeler konusunda bir ön deklarasyon imzalamalarını sağlamak için bu ülkelere baskı yapmalıdır. Potansiyel bir çatışmanın kitle katliamına dönüşmeden önlenmesi için ender bir fırsat yakalanmış durumda. “Çok geç kaldık” “ah keşke önceden bilseydik” gibi yakınmalar yerine yaşanacak acıları engelleme şansımız var. Geçmişte yaşananları biliyoruz ve bunların tekrarlanmasını önleyecek araçlara sahibiz. Bunun için birazcık diplomatik çaba yeterli."

Washington Post Tayland’da yapılan seçimleri, askeri darbeyle devrilen Thaksin Shinawtra yanlısı partinin kazandığını belirtiyor. Gazete, askeri yönetime seçim sonuçlarına saygı göstermesi çağrısında bulunuyor.

"Shinawatra’yı açıkça destekleyen Halk İktidarı Partisi, tek başına iktidar olamasa da seçimden birinci parti olarak çıkmayı başardı. Tayland seçimlerin ardından şimdi bir belirsizlik sürecine girdi. Partiler arasında hükümet pazarlığı başlayacak. Ancak Shinawtra döneminde oluşan toplumsal bölünmüşlük askeri yönetim altında daha da arttı. Generaller, Shinawatra’nın geri dönmesini önlemek için bir müdahalede bulunmayı düşünebilirler. Fakat kendi onurlarını korumak için böyle bir müdahaleden kaçınmalıdırlar."

Christian Science Monitor özellikle Çin ve bazı Ortadoğu ülkelerinin bir çok Amerikan şirketinin hisselerini almaya başladığına dikkat çekiyor. Gazete, Amerikan ekonomisindeki bu değişimin siyasete ve diplomasiye de yansıyabileceği uyarısında bulunuyor.

"Bu tür yatırımlardan duyulan kaygılar, korumacı önlemler alınmasına neden olabilir. Zaten G-7 ülkeleri de bu tür fonların şeffaf ve denetlenebilir bir biçimde yönetilmesi için gönüllü olarak uygulanacak standartlar oluşturulması için bir çalışma başlattı. Elbette bu fonların daha yakından izlenmesi gerekiyor. Ancak bu fonlar, refahın daha fazla refah üretmesine de katkıda bulunuyor. Söz konusu fonlar, sadece bu amaca hizmet ettikleri sürece, piyasalara olumlu etkide bulunacak oyunculardır."

New York Times Noel sabahında yaşanan umudu ve sevinci taşıyor sayfalarına. Sabah, Noel ağacının altında bulacağı hediyelerin coşkusuyla uyuyan çocukların mutluluğu şu ifadelerle anlatılıyor;

"Noel ile ilgili bütün öykülerde, gecenin karanlığı yaşam ve umutla doludur. Noel’i hiç bilmeyen bir yabancı, onu uykunun büyüsüyle karşıladığımız bir bayram olarak düşünebilir. Zaten başka hangi bayramı pijamalarımızla karşılıyoruz ki? Noel, uykudan uyanıklığa geçiş anında her günün umut dolu hediyeler getirdiğinin bilincine varmaktır. Noel, umut demektir. Noel sabahı uyanan bir çocuğun mutluluğu başka hiçbir şeyle ölçülemez."

XS
SM
MD
LG