Erişilebilirlik

24 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK kamplarına karşı düzenlediği operasyonun bölgesel Kürt yönetiminin tepkisine yol açtığını yazıyor. Gazete, hedeflerin belirlenmesi konusunda Amerika'nın Türkiye'ye istihbarat desteği verdiğini kaydediyor.

"Peşmergelerin sözcüsü Cabbar Yavir, Pazar günü gerçekleşen ve bir saat süren operasyonda bölgedeki bütün köyler boşaltıldığı için ölen olmadığını açıkladı. Yavir, bölgesel Kürt yönetiminin ilk günden itibaren operasyonları kınadığını hatırlattı. Amerika'nın Bağdat büyükelçisi Ryna C. Crocker ise "Irak'ın istikrarı hepimizin çıkarınadır. Operasyonların Irak'ta istikrarı tehdit edebilecek bir biçimde sürmesini kimsenin istemediğine inanıyorum" diye konuştu."

New York Times ise başbakan Erdoğan'ın "uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan hakkımızı kullanıyoruz" açıklamasına yer veriyor. Gazete, Pazar günü düzenlenen operasyon sırasında Bölgesel Yönetimin başkanı Mesut Barzani'nin daha önce vurulan köyleri gezdiğine dikkat çekiyor.

"Türkiye, Cumartesi günü yaptığı açıklamada yüzlerce PKK'lının öldürüldüğünü bildirdi. Ancak bu açıklama, bir kayıp yaşanmadığı yönündeki PKK iddiasıyla çelişiyor. Peşmergeler bombalanan bölgelere ulaşılmasını engellediği için bu iddialardan hangisinin doğru olduğunu tespit etmek mümkün olmadı. Barzani, "Türkiye'nin hedefi sadece PKK değil, özerk Kürt yönetimi düşüncesidir" diye konuştu. Amerika'nın Bağdat büyükelçisi Crocker ise Türkiye'nin kendisini savunma hakkı olduğunu belirtti ancak Irak'ta istikrarın bozulmaması gerektiği uyarısında bulundu."

Boston Globe Türkiye'nin PKK'ya karşı düzenlediği operasyonların yarattığı gerginliğe rağmen Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin kalkınma hamlesini hızla sürdürdüğünü vurguluyor. Uluslararası Kurtarma Komitesi adlı kuruluşun danışmanı Anna Husarska tarafından kaleme alınan makalede, şu görüşlere yer veriliyor;

"Erbil'de ve Bölgesel Kürt Yönetiminin tamamında sınır çatışmaları büyük ölçüde göz ardı ediliyor. Aslında Erbil'in bir Irak şehri olduğuna inanmak pek kolay değil. Burada farklı bir bayrak dalgalanıyor, güvenlik Peşmergeler tarafından sağlanıyor ve farklı bir dil konuşuluyor. Sadece kullanılan para birimi Bağdat'taki para birimi ile aynı. Erbil'de dağlardaki çatışmalar değil, gayrımenkul fiyatları, kalkınma projeleri ve yabancı petrol firmalarıyla yapılan anlaşmalar konuşuluyor."

Christian Science Monitor Time dergisinin Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'i yılın adamı seçmesine tepki gösteriyor. Gazete 2007 yılında bütün dünyada özgürlüklere yönelik saldırıların arttığına dikkat çekiyor.

"Pakistan'da hukukçular bir ölçüde başarılı oldu. General Müşerref genelkurmay başkanlığından ayrılmak ve olağanüstü hali kaldırmak zorunda kaldı. Ancak umutsuzluk ve baskıya karşı özgürlüğü savunanlar bir çok yerde böyle bir başarı elde edemedi. Burma'daki askeri yönetim, Budist rahipleri vahşi bir biçimde bastırdı. Ancak özgürlüğü savunanlar direniyor. Onların küçük ya da büyük her türlü eylemi, baskıların ve yalanın iktidarına hizmet ettiğini ortaya çıkartıyor ve özgür yaşamak isteyenlere cesaret veriyor."

XS
SM
MD
LG