Erişilebilirlik

Zanlılara 'ABD Vatandaşı mısın?' Sorgusu


Arizona eyaletinin Scottsdale kentinde polis, yeni başlatılan bir uygulamayla, tüm zanlıların Amerikan vatandaşlığı ya da yasal ikamet hakkına sahip olup olmadığını inceliyor.

Bu alışılagelmedik uygulamaya göre polis, zanlıların Amerika’da kaçak bulunduğunu tespit ederse, bu kişileri doğrudan sınırdışı etmesi için göçmenlik yetkililerine teslim ediyor.

Yeni uygulama, Eylül ayında Scottsdale’de bir polisin kaçak bir göçmen tarafından öldürülmesi üzerine başlatıldı. Yetkililer, sanığın 16 ay kadar önce başka bir suçtan dolayı tutuklandığını ve daha sonra serbest bırakıldığını farketti. Ancak sanığın ilk tutukluluğu sırasında, geçmişte iki kez sınırdışı edildiğine dikkat edilmedi. Emniyet yetkilileri, bunu önceden bilmeleri durumunda bu kişiyi yeni suç işlemeden göçmenlik yetkililerine teslim etmiş olabileceklerini düşünüyor.

Uygulamayı destekleyen Scottsdale belediye başkanı, polisin göçmen olsun olmasın, tüm zanlılara vatandaşlık bilgilerini sorduğunu bu uygulamanın kesinlikle ayrımcılık içermediğini savundu.

XS
SM
MD
LG