Erişilebilirlik

BM Irak'taki Askerlerin Görev Süresini Uzattı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Irak’taki çokuluslu güçlerin görev süresini bir yıl daha uzattı. Irak bu uzatmayı son kez istediğini bildirmişti.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanı Condoleza Rice, Iraklı liderleri ulusal uzlaşmaya zorlamak için Bağdat ve Kerkük’te temaslarda bulundu

Sürpriz ziyaretine Kerkük’ten başlayan Rice, yerel politikacıları Kürt, Arap ve Türkmen toplumları arasında birlik kurmak için çalışmaya çağırdı. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, siyasilerin işbirliğini artırmaya çalıştığı yönünde Rice’a güvence verdi.

Sünni Araplar, bu ay başında hükümette görev alacakları yolunda güvence verilmesi üzerine Kerkük il meclisini boykota son verdi. Türkmenler ise meclisi boykot etmeyi sürdürüyor.

Kürtler Kerkük’ün kendi bölgelerine katılmasını isterken Türkmenler ve Araplar, bunun gerçekleşmesi halinde göçe zorlanacaklarından korkuyor.

Kerkük’ün statüsünü belirleyecek 31 Aralık’taki referandumun ertelenmesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler’in Irak özel temsilcisi, referandum sürecini ilerletmek için taraflar arasında arabulucuk yapıyor.
XS
SM
MD
LG