Erişilebilirlik

Rice Bağdat ve Kerkük’te Temaslarda Bulundu


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleza Rice, Iraklı liderleri ulusal uzlaşmaya zorlamak için Bağdat ve Kerkük’te temaslarda bulundu.

Sürpriz ziyaretine Kerkük’ten başlayan Rice, yerel politikacıları Kürt, Arap ve Türkmen toplumları arasında birlik kurmak için çalışmaya çağırdı.

Sünni Araplar, bu ay başında hükümetde görev alacakları yolunda güvence verilmesi üzerine Kerkük il meclisini boykota son verdi. Türkmenler ise meclisi boykot etmeyi sürdürüyor.

Kürtler Kerkük’ün kendi bölgelerine katılmasını isterken Türkmenler ve Araplar bunun gerçekleşmesi halinde göçe zorlanacaklarından korkuyor.

Kerkük’ün statüsünü belirleyecek 31 Aralık’taki referandumun ertelenmesi bekleniyor. BM’in Irak özel temsilcisi, halen referandum sürecini ilerletmek için taraflar arasında arabulucuk yapıyor.

Rice: 'Ortak Çıkarlarımız Var'

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Iraklı liderleri şiddetin azalmasından yararlanarak ulusal uzlaşma yolunda adımlar atmaya zorlamak için Paris’ten Irak’a daha önce açıklanmayan bir ziyaret yaptı.

Ancak Rice, kendisini Türkiye’nin PKK’ya yönelik son askeri operasyonları nedeniyle yeniden gerginleşen Türk-Irak ilişkileri içinde bulundu.

Türkiye, Pazar günkü hava saldırılarından sonra dün 300 kadar askerin katıldığı kısa süreli bir kara harekatı düzenledi.

Bağdat’ta, Irak Dışişleri bakanı Hoşyar Zebari ile bir basın toplantısı düzenleyen Rice, Amerika, Türkiye ve Irak’ın, bölge istikrarı için tehdit oluşturan PKK faaliyetlerini durdurmada ortak çıkarları bulunduğunu söyledi: "Amerika sürekli bu soruna karşı geniş kapsamlı bir yaklaşım izlenmesini, kimsenin kuzey Irak’ta istikrarı tehdit edecek eylemlerde bulunmaması gerektiğini savunuyor. Eylemler ise maalesef sınır bölgesinde devam ediyor. Pazar günkü eylem, Türklerin kararıyla gerçekleşen bir eylemdi. Türk hükümetine masum sivil kayıplara ya da kuzey Irak’ta istikrarı bozulmasına yol açacak her adımdan kaygı duyduğumuzu bildirdik."

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise Bağdat hükümetinin son Türk askeri operasyonlarını protesto ettiğini söyledi. Ankara’nın tekyanlı eylemlerinin hem Irak hem de Türkiye’nin çıkarlarına zarar verdiğini öne süren Zebari, ancak Bağdat hükümetinin Türkiye’nin PKK konusundaki meşru kaygılarını tümüyle anladığını belirtti: "Ortak hedeflerimiz, çıkarlarımız var. Sınır bölgelerinde Irak’ın komşularıyla istikrar ve güvenlik içinde yaşamak istiyoruz. PKK’nın varlığı kabul edilemez. PKK, Türkiye’nin çıkarlarına ve halkına karşı terörist eylemlerde bulunuyor. PKK’nın varlığını ne Irak hükümeti ne de Bölgesel Kürt Yönetimi kabul ediyor."

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Amerika’nın son Türk hava saldırılarına verdiği dolaylı destek nedeniyle Rice ile Bağdat’ta görüşmeyi reddetti.

Barzani’nin bir sözcüsü Amerika’nın Irak hava sahasını kontrol ettiğini ve Türk uçaklarının bölgeye Amerika’nın bilgisi dışında giremeyeceğini söyledi.

Beyaz Saray, Amerika’nın PKK konusunda Türkiye ve Irak ile istihbarat paylaşımına devam edeceğini açıkladı. Ancak yetkililer, Amerika’nın Türkiye’ye son operasyonlarda anlık istihbarat sağladığı yolunda Washington Post gazetesinde çıkan haber üzerinde yorumda bulunmayı reddetti.

XS
SM
MD
LG