Erişilebilirlik

AB’ye Destek Düşüyor


Türkiye’nin müzakere süreci, Fransa başta olmak üzere, bazı ülkelerin çıkardığı sorunlar nedeniyle oldukça yavaş ve sıkıntılı bir seyir izliyor. Sürecin önüne çıkarılan engeller ve üyelik hedefinin sulandırılmak istenmesine yönelik tepki ise yapılan kamuoyu araştırmalarında kendisini net bir şekilde hissettiriyor. Avrupa Birliği’nin kamuoyu araştırmalarından sorumlu birimi Eurobarometre tarafından gerçekleştirilen son araştırma Türkiye’de Birlik üyeliğine verilen desteğin düşme eğilimini koruduğunu ortaya koyuyor.

Eurobarometre verilerine göre Türkiye’de “AB üyeliğinin iyi bir şey olduğunu” düşünenlerin oranı yüzde 49 düzeyinde. Bu oran geçen yıla göre yüzde 3 düzeyinde bir düşüşü simgeliyor. Müzakere sürecine geçişten hemen önce yani yaklaşık 3 yıl önce bu oran yüzde 71 düzeyindeydi. Müzakerelerde Türkiye’den çok daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde ilerleyen Hırvatistan’da üyeliğe destek oranının yüzde 35’e gerilemesi dikkat çekerken bu oran diğer aday ülke Makedonya’da yüzde 76. Üye ülkeler arasında Avrupa Birliği üyeliğinin iyi bir şey olduğunu düşünenlerin oranının en düşük olduğu ülke ise yüzde 34’le İngiltere. Avrupa Birliği üyeliğinin en fazla destek bulduğu üye ülkeler de yüzde 82’yle Lüksemburg, yüzde 79’la Hollanda ve yüzde 74’le Belçika ve İrlanda olarak sıralandı.

Türkiye’nin, AB üyeliğinden fayda sağlayacağını düşünenlerin oranında da ciddi bir düşüş yaşanıyor. Bir önceki Eurobarometre araştırmasında yüzde 62 olarak belirlenen oran, bu raporda yüzde 9’luk bir düşüşle yüzde 53’e gerilemiş durumda.Bu alanda Hırvatistan’daki oran yüzde 47 olarak saptanırken Makedonya’daki oran yüzde 82 olarak belirlendi. Üyeliğin fayda getirdiğine inanların en düşük olduğu AB ülkeleri ise yüzde 42’yle Avusturya ve Macaristan, yüzde 37’yle İngiltere ve Kıbrıs oldu.

Araştırma Türkiye’nin, Birlik kurumlarına en az güven duyan ülke konumunda olduğunu da ortaya koyuyor. Türkiye’nin, son dönemde sürecin en önemli destekçisi olmasına karşın, Komisyon’a duyduğu güvende yüzde 5’lik bir düşüş var. Türkiye, yüzde 17’lik güven oranıyla araştırmada yer alan 30 ülke arasında son sırada yer alıyor. Avrupa Birliği ülkeleri arasında Komisyon’a yönelik güven ortalaması ise yüzde 50 olarak belirlendi. Türkiye’nin Avrupa Parlamentosu’na duyduğu güven de yüzde 4’lük bir düşüşle yüzde 20’ye gerilemiş durumda. Bu kuruma duyulan güvende Avrupa Birliği ortalaması ise yüzde 55.

XS
SM
MD
LG