Erişilebilirlik

17 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Türk savaş uçaklarının Kuzey Irak’taki PKK kamplarını bombalamasıyla, Irak savaşında yeni bir cephe açılacağı kaygılarının da yeniden arttığını yazıyor. Haberde, Irak kaynaklarına dayanarak Türk uçaklarının köyleri bombaladığı iddiasına da yer veriliyor.

"Türk ordusu, Amerika’nın hava saldırısına onay verdiğini duyurdu. Ancak Ankara’daki bir Amerikalı sözcü bu iddiayı reddetti ve sadece operasyonun hemen öncesinde kendilerine haber verildiğini kaydetti. Bush yönetimi, Irak’ın en istikrarlı bölgelerinden biri olan Kuzey Irak’a yönelik kapsamlı bir operasyona girişmemesi konusunda Türkiye’yi uyarmıştı. Kışın gelmesiyle birlikte, büyük bir kara operasyonu ihtimali de azalmıştı."

New York Times’ın haberinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri’nin düzenlediği operasyon, PKK’yı zayıflatma çabalarına Amerika’nın verdiği desteğin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Sabrina Tavernise imzalı haberde, operasyonun Irak’ın 2003 yılında işgal edilmesinden bu yana gerçekleşen en büyük saldırı olduğu vurgulanıyor.

"Bir NATO üyesi olan Türkiye, Kuzey Irak’a yönelik bir operasyon tehdidinde bulunsa da, saldırılarını sınırlı bir çerçevede tutuyor. Amerika, Türkiye’nin PKK’ya yönelik eylemlerini desteklemekle birlikte, Irak hükümetini istikrarsızlığa sürükleyeceği gerekçesiyle, 1990’lardaki gibi geniş çaplı kara harekatına girişmemesi konusunda Ankara’yı uyarmıştı. Türk hükümeti ise, Irak topraklarında bile bulunsalar PKK militanlarına karşı tek yanlı harekete geçme hakkı olduğunu belirtiyor. Hükümet bu arada uzun vadeli çözümler üzerinde de çalıştığını ve bazı militanlara af sağlayacak olan eve dönüş yasasını uzatmayı planladığını kaydediyor. Ancak, muhalefet partilerinin karşı çıktığı bu yasa, daha önce de sonuç vermemişti."

Los Angeles Times Türk uçaklarının bombardımanı sırasında Kuzey Irak’taki köylerin de vurulduğunu iddia ediyor. Gazete, bombardımanla birlikte mağaralara sığınan sivillerin arasında PKK militanlarının da bulunduğunu duyuruyor.

"Amerika, PKK’yı terörist bir örgüt olarak görüyor. Amerikan dışişleri bakan yardımcısı John Negroponte de bu ay Irak’a yaptığı ziyaret sırasında PKK’nın faaliyetlerinin bir an önce ve tamamen bitirilmesi konusunda Türkiye ile aynı düşünceyi paylaştıklarını belirtmişti. Bazı Amerikalı yetkililer, daha önceden yaptıkları açıklamalarda, Irak toprakları işgal edilmediği sürece Türkiye’nin PKK kamplarını vurmasına itiraz etmeyeceklerini söylemişlerdi. Ancak Amerika, tam da Irak’ın diğer bölgelerinde güvenliğin sağlanmaya başladığı bir dönemde Irak’ın kuzey sınırında artan askeri faaliyetlerin yeni sorunlara yol açmasından kaygı duyuyor."

USA Today Bali İklim Değişikliği Konferansında varılan uzlaşmayı sert bir biçimde eleştiriyor. Bu uzlaşmanın küresel ısınmaya karşı hemen harekete geçilmesini sağlamadığını kaydeden gazete, önümüzdeki iki yılın da sadece konuşmakla geçeceğini savunuyor.

"Küresel ısınmayı azaltmanın maliyetli olacağı ve ekonomiyi etkileyeceği ortada. Amerika’nın, Çin’in ve Hindistan’ın ekonomileri kömüre, petrole ve doğal gaza öylesine bağımlı ki, kapsamlı bir değişimin sancılı ve maliyetli olmayacağına kimse inanmaz. Ancak değişimi reddetmenin maliyeti, değişimin kendisine kıyasla çok daha yüksek. Eğer harekete geçilmezse deniz seviyesi yükselecek, su baskınları yaşanacak, hava koşulları önemli ölçüde değişecek, tarımsal faaliyetler etkilenecek, hastalıklar artacak. İşte bu nedenle küresel ısınmaya karşı sadece konuşmak yerine mücadele edilmesi gerekiyor."

XS
SM
MD
LG