Erişilebilirlik

Sarkozy: 'Filistin'e Derhal Yardım Edilmeli'


90 ülke ve uluslararası kuruluş, Filistin Yönetimine ekonomik yardımı görüşmek üzere Paris’te toplandı.

Amerika Dışişleri bakanı Condoleeza Rice, toplantının ciddi bütçe krizi yaşayan Filistin yönetimini iflastan kurtarmak için son umut olduğunu söyledi.

Amerika 555 milyon, Avrupa Birliği ise 650milyon dolar yardım sözü veriyor.

Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas, Batı Şeria ve Gazze’de bir felaketi önlemek için önümüzdeki üç yıl içinde 5 milyar 600 milyon dolar yardıma gerek olduğunu söylüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, toplantıyı açarken yaptığı konuşmada Filistin’e derhal yardım edilmesi çağrısında bulundu.

Konferansa Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ali Babacan da katılıyor.

Batılı ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan, barış sürecini yeniden canlandırmak isteyen Filistin’e, Paris’te düzenlenen Uluslararası Filistin Konferası’ndan büyük destek geldi. Önümüzdeki yıl için 1.7 milyar dolara ihtiyaç olduğunu belirten Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’a, 7.4 milyar dolar ile yanıt veren batılı devletler, Hamas’a karşı Mahmut Abbas’ın arkasında oldukları mesajını da güçlü bir biçimde vermiş oldu. Yardım miktarı 5.6 milyar doları da aştı.

Dünya devletleri Amerika’daki Annapolis zirvesinin ardından kararlaştırılan konferans için Filistin’e mali yardımda bulunmak üzere Paris’te bir araya geldi. Bu güne kadar Filistin’e yardım için yapılan en geniş toplantı olma özelliğini de taşıyan Konferans’a 68 ülke temsilcisi BM Genel Sekreterliği, Avrupa Komisyonu, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, ve Arap Kalkınma Fonu temsilcilerinden oluşan 90 ayrı heyet katıldı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Ortadoğu Dörtlüsü temsilcisi Tony Blair ve pek çok bakan katıldı.

Toplantıda Türkiye'yi de Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil etti.Konferansın açılış konuşmasını yapan ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, « Bu konferans ortadoğu barış süreci için bir dönüm noktası olacak. Filistin ve İsrail halkına sesleniyorum. Artık bölgede barış zamanı gelmiştir » dedi. Sarkozy Fransa olarak Filistin’e 300 milyon dolar yardım yapacaklarını duyurdu. Fransa’nın yarın Filistin hazinesine 25 milyon Euro göndereceğini vurgulayan Sarkozy, « Böylece Filistin yönetimi Ocak ayından itibaren en acil ihtiyaçlarını karşılayabilir » dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise yaptığı konuşmada, Filistin’in yeniden yapılanması için yapılan yardımların önemli olduğunu belirtti ve İsrail'in yerleşim birimi inşasını dondurması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da, geçmişe oranla barış için daha fazla umut olduğunu söyledi. Her iki ülke liderini de attığı cesur adımdan dolayı kutlayan Ban Ki Moon, « Bu gün Gazze şeridinde yaşayan 1.4 milyon insanın korkunç koşullarda yaşadığı artık bir sır değil » diyerek yardım çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu Dış İlişklerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, Avrupa Komisyonu’nun Filistin’e 2008 yılında 650 milyon dolar vereceğini açıkladı. Yardım AB ile Filistin arasında planlanan Ekonomik ve Sosyal Yardım yönetimi (Pegase)için kullanılacak. Amerika Dışişleri Bakanı Condolezza Rice da Konferansa cebinde 555 milyon dolarlık çekle geldi. Yardım miktarı, Amerikan yönetiminin Filistin için telaffuz ettiği en yüksek miktarı oluşturuyor.

Bu arada, İngiltere ve Almanya da, 2010 senesine kadar 780 milyon dolar yardım sözü verdi. Gazze’ye yapılacak yardımlarla memurların maaşları ödenecek, eğitim ve sağlık programları geliştirilecek, insani yardım sağlanacak. Zira Gazze nüfusunun yüzde 70’i sığınmacı Filistinlilerden oluşuyor.

Öte yandan toplantıya katılmak üzere Paris’e gelen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bölge barışının sağlanması için Türkiye’nin de üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getireceğini söyledi. Toplantı sırasında Türk gazetecilerle sohbet eden Babacan, Türk, İsrail ve Filistinli iş adamlarının ortaklığında Batı Şeria ile İsrail sınırı arasında kurulacak Erez Sanayi Bölgesi projesine Türkiye'nin büyük önem verdiğini söyledi.

Babacan, Türkiye’nin Kuzey Irak’a gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonu da değerlendirerek, zaten Tükiye’nin operasyona hazırlandığını ve bunun sadece zamanlama meselesi olduğunun bilindiğini belirtti. Babacan, operasyona dünyanın tepkisini değerlendirirken de, « Orta Doğu, ABD ve Avrupa'da operasyonla ilgili yoğun temaslarda bulunuyoruz. Ve niyetimizi iyi anlattığımızı düşünüyorum. Hedefin terörle mücadele olduğunu herkes anladı. Meşru zeminde hareket ediyoruz. Her adımı düşünerek atıyoruz" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG