Erişilebilirlik

'Operasyonlar Sürecek'


Türk Silahlı Kuvvetleri Irak’ın kuzeyine ilk geniş kapsamlı askeri operasyonu gerçekleştirdi. Genelkurmay Başkanlığı, hava operasyonunda Kandil Dağı ve çevresindeki PKK hedeflerinin bombalandığını açıkladı. Başbakan Tayyip Erdoğan, harekatın ‘başarılı’ olduğunu belirtirken, Genelkurmay Başkanlığı, ‘askeri ihtiyaca göre’ bölgedeki operasyonların ‘kararlılıkla’ sürdürüleceğini duyurdu.

Türk uçaklarının Kandil Dağı ve çevresindeki PKK hedeflerine karşı düzenlediği harekata ilişkin açıklamayı Genelkurmay Başkanlığı yaptı. Genelkurmay’ın İnternet sitesinde yeralan açıklamaya göre 16 Aralık günü gece saat 01.00’de Irak’ın kuzeyindeki Zap, Avaşin, Hakurk bölgeleri ile derinlikteki Kandil Dağı’nın Irak tarafında kalan kesimlerinde belirlenen PKK hedeflerini bombalamaya başlayan Türk uçakları, saat 04.15’te Türkiye’deki üslerine geri döndü. 3 saat 15 dakika süren hava harekatının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı uzun menzilli silahlarla Irak’ın kuzeyinde belirlenmiş hedeflere top ateşi de açıldı. Operasyonun sivilleri hedef almadığını, tamamen PKK’ya dönük olduğunu açıklayan Genelkurmay Başkanlığı, “Türk Silahlı Kuvvetleri'ne verilen yetki çerçevesinde icra edilen operasyonlar, askeri ihtiyacın gereklerine göre kararlılıkla devam edecektir" dedi.

'Yerel Halk Hedef Alınmadı'

Genelkurmay Başkanlığı operasyonun PKK kamplarına yönelik olduğu yerel halk ve güçlerin hedef alınmadığı, gazetecilerin can güvenlikleri nedeniyle dikkatli olması uyarısında bulundu. Bu arada Kürt bölgesindeki yerel kaynaklara göre, hava harekatında bazı Kürt köyleri de etkilendi. PKK’ya ait hedeflerin vurulmasının ardından Diyarbakır Askeri Havaalanı'ndaki hareketlilik yerini sessizliğe bıraktı.

Öte yandan, sınırötesi operasyonun sabaha karşı sona ermesinin ardından Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'ndan kalkan Cobra ve Black Hawk tipi helikopterler, Gabar ve Küpeli Dağları'na doğru hareket etti. Ancak helikopterlerin hareketi konusunda bilgi alınamadı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği İnternet sitesinin haberine göre ise operasyonda 10 köy vuruldu ve bu köylerde yaşayan bir kadın hayatını kaybetti 6 kişi de yaralandı. Tüm bu gelişmeler üzerine Bölgesel Kürt hükümetinin askeri yetkilileri Türk savaş uçaklarının Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirdiği hava harekatını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Toplantıda saldırının gerçekleştirildiği bölgelerdeki yerel yetkililerden gelen bilgiler ışığında durum tespiti yapılacağı öğrenildi. Bölgesel Kürt hükümeti Türk uçaklarının Irak’ın kuzeyine gerçekleştirdiği hava harekâtıyla ilgili olarak Türkiye’ye bir protesto notası verdi. Notada operasyon sonrasında bir köylünün hayatını kaybettiği yaralılar ve mal kayıpları olduğu belirtiliyor.

Bu arada operasyonla ilgili olarak Diyarbakır'da da protesto gösterileri düzenlendiği bildiriliyor.

ABD: Bilgilendirildik

Türk uçakları, hava harekatını Amerika’nın bilgisi dahilinde gerçekleştirdi. Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Kathryn Schalow, Amerikan yönetiminin harekattan önce Türk yetkililer tarafından bilgilendirildiğini belirtirken, operasyon kararının da tamamen Türk yetkililere ait olduğunu söyledi. Başkan Bush ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 5 Kasım’da Washington’da yaptıkları görüşmenin ardından PKK’yı ‘ortak düşman’ ilan ettiklerini hatırlatan Schalow, o günden bugüne iki ülkenin PKK’ya karşı yürüttükleri işbirliğinin güçlendiğini dile getirdi. Öyle ki, Türk uçaklarının gerçekleştirdiği hava harekatının başarılı olması için Amerika’nın, Irak hava sahasını Türkiye’nin kullanımına açtığı belirtildi.

Hükümetten ‘kararlılık’ mesajları

Harekat, Türkiye’nin gündemine damgasını vurdu. Başbakan Tayyip Erdoğan, ‘ilk değerlendirmeler’ sonucunda harekatın ‘başarılı’ olduğunu belirtirken, harekata katılan TSK mensuplarına teşekkür etti. Erdoğan, devletin ilgili tüm kurumlarının terörle mücadelede kararlılığını sürdüreceğini dile getirirken, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ihtiyaca göre Kuzey Irak’a operasyonların süreceğini kaydetti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, operasyonu savunurken “PKK’ya karşı gereken neyse, yapılıyor” dedi. Ana muhalefetteki CHP ve MHP’den destek bulan harekat, PKK’yı ‘terör örgütü’ olarak ilan etmeyen DTP’den destek bulmadı.

TSK’ya 28 Kasım’da operasyon yetkisinin verilmesinin ardından Kuzey Irak’a ilk ‘nokta operasyon’ 1 Aralık’ta gerçekleştirilmiş, Genelkurmay Başkanlığı da, bu operasyonun ardından “İhtiyaç olursa bölgeye diğer unsurlarla müdahale edilecektir” açıklamasını yapmıştı.

XS
SM
MD
LG