Erişilebilirlik

Kuzey Irak'ta Türk Hava Harekatı


Türk Hava Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde, Kandil Dağı bölgesinde PKK hedeflerine saldırdığı açıklandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gece yapılan operasyonun başarılı olduğunu, harekata katılan bütün uçakların üslerine döndüğünü açıkladı. Erdoğan, terörle mücadelenin ülke içinde ve dışında kararlılıkla devam edeceğini söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı'na ait internet sitesindeki açıklamaya göre, savaş uçakları, Kandil Dağı bölgesindeki PKK kamplarını hedef aldı. Kandil Dağı, Türkiye-Irak sınırının yaklaşık 100 kilometre güneyinde. Açıklamada, hava harekatından sonra karadan da sınır ötesinden Irak topraklarına top ateşi açıldığı belirtildi.

Açıklamaya göre bu sabah (Pazar) Türkiye saati ile 01:00'de itibaren başlayan 'geniş kapsamlı' harekata katılan uçaklar, saat 04:15'te üslerine döndü. Hava harekatının ardından Kara Kuvvetleri'ne bağlı uzun menzilli silahlarla Kuzey Irak'ta belirlenmiş hedeflerin ateş altına alınmasına devam edildi.

Açıklamada, "hava harekatında Irak'ın kuzeyindeki Zap, Avaşin, Hakurk bölgeleri ile derinlikteki Kandil Dağı'nın Irak tarafında kalan kesimlerinde tespit edilen PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne ait hedefler vurulmuştur" deniyor.

Iraklı Kürt yetkililer ise Türkiye'nin hava operasyonu sırasında bazı köylerin hedef alındığını, bir kadının öldüğünü, köylülerin köylerini terketmeye zorlandığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek Ankara'da yaptığı açıklamada harekatın sadece PKK'yı hedef aldığını bildirdi.

Uzmanlar da bu son operasyon gibi PKK unsurlarını hedef alan sınırlı saldırıların PKK örgütünü psikolojik olarak yıpratmayı hedeflediğini söylüyor. Bu uzmanlardan biri, görevde olduğu sırada sekiz yıl süreyle PKK'ya karşı mücadelede görev almış olan Emekli General Haldun Solmaztürk son operasyon hakkında şöyle konuştu:

"Amerikalılar tarafından sağlandığı anlaşılan güvenilir istihbarata dayalı bu tür küçük çaplı ve sadece PKK unsurlarını hedef alan operasyonların psikolojik etkisi olur. Bu şekilde PKK'ya şu mesaj verilmiş olacaktır: Irak'ın kuzeyi PKK için bir barınma yeri olamaz; Türk devleti bu bölgeye her zaman erişebilir."

Türkiye, Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Irak topraklarında askeri operasyona yetki vermesinden sonra sınır bölgesinde helikopterlerle operasyonlar düzenlemiş ve sınır yakınındaki hedeflere top ateşi açmıştı.

Amerika, Türkiye'nin kuzey Irak'ta geniş çaplı bir kara operasyonu düzenlemesine karşı çıkıyor, böyle bir gelişmenin, Irak'ın nisbeten sakin olan kuzey bölgesinde istikrarı bozmasından kaygı duyuyor.

XS
SM
MD
LG