Erişilebilirlik

'PKK'yla Mücadelede İlerleme'


Amerika Genelkurmay Başkanlığı Harekat Planlama Dairesi Başkanı Tümgeneral Richard Sherlock, PKK terör örgütüyle mücadelede sadece askeri alanda değil, bu soruna daha kapsamlı çözüm bulunması konusunda ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Tümgeneral Sherlock dün Amerika Savunma Bakanlığı binası Pentagon'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tümgeneral Sherlock, PKK terör örgütüyle mücadele konusunda Türkiye - Amerika - Irak arasında iletişimin arttırıldığını söyledi. Sherlock, bütün tarafların bu soruna çözüm bulunması konusunda görüşbirliği içinde olduklarını kaydetti.

Irak hükümetinin bazı olumlu adımlar attığını; bölgesel Kürt yönetiminin de terör örgütünün hareket sahasını kısıtladığını söyleyen Amerikalı general, PKK'nın bu durumdan etkilenmeye başladığını belirtti. Tümgeneral Sherlock, Amerika'nın Türkiye ve Irak arasındaki diyaloğu desteklediğini vurguladı.

Bu sorunun sadece askeri adımlarla giderilemeyeceğini söyleyen Sherlock, "Bütün terör örgütleriyle aynı şekilde mücadele edemezsiniz" dedi. Sherlock, 'ekonomik fırsatların yaratılması' gibi farklı adımların atılması gerektiğini dile getirdi.

Kasım ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyaretinde alınan kararlar doğrultusunda, Amerika Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral James Cartwright, Amerika'nın Irak Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgneral Ergin Saygun arasında irtibatın arttırıldığını söyleyen Sherlock, komutanların yüzyüze görüştüğünü; bu görüşmelerin süreceğini belirtti. Sherlock, buna ek olarak Amerika'nın Irak Kuvvetleri Komutanlığı'nın ve Bağdat Büyükelçiliği'nin Irak hükümetiyle temas içinde olduğunu; Ankara Büyükelçiliği'yle Ankara'daki Savunma İşbirliği Bürosunun da Türk Genelkurmay Başkanlı'yla irtibat halinde olduğunu söyledi.

Amerika - Türkiye - Irak arasında oluşturulan irtibat mekanizmasının sınırötesi operasyon ihtimalini azaltıp azaltmadığı yönündeki soruya, Tümgeneral Sherlock, "Bu Türklerin vereceği bir karardır" dedi.

Sherlock şöyle devam etti: "Biz Türklere PKK konusunda istihbarat sağlıyoruz; PKK konusundaki uzun dönemli amaçlarını belirlemelerine yardım ediyoruz. Askeri bir operasyona destek vermeye veya böyle bir operasyonu engellemeye çalışmıyoruz. Biz, bu sorunu daha geniş kapsamda görmelerini sağlamaya çalışıyoruz ve şunu farketmelerini istiyoruz: Başbakan'ın da dediği gibi bu sadece askeri bir konu değil, daha geniş kapsamlı bir çözüm bulunması gerekiyor; uzun dönemli amaçlarını belirledikten sonra, bu soruna kalıcı bir çözüm bulunması için diğer unsurları - ekonomik, diplomatik ve bilgi niteliğindeki diğer unsurları - nasıl uygulayabileceklerini göstermeye çalışıyoruz."

Tümgeneral Sherlock,PKk'yla mücadele konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini söyledi. Sherlock, sadece askeri alanda değil, soruna daha kapsamlı bir çözüm bulunması yönünde ilerleme sağlandığını söyledi ve pek çok kazanımlar elde edildiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG