Erişilebilirlik

'Moda Yoksullukla Savaşıyor' Defilesi


Washington'da düzenlenen "Moda Yoksullukla Savaşıyor" adlı defilede yoksulluğu azaltmak ve küresel çapta yaşanan sefalete dikkat çekebilmek amacıyla bağış toplandı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen gecede yoksul ülkelerde hazırlanan tasarımlara yer verildi. Amerikalı hayırseverleri biraraya getiren geceyi getiriyoruz ekranlarınıza.

“Moda Yoksullukla Savaşıyor” adlı defilenin amacı, moda dünyasının yüksek gelir getirme gücünü kullanarak dünyada yoksullukla mücadele için para toplamak ve yoksulluğu ortadan kaldırmak amacıyla çeşitli projeler üretilmesine yardımcı olmak. Hayır amaçlı bu moda gösterisinde, yoksul ülkelerde ekonomik gelişmeyi destekleyen uluslararası moda tasarımcılarının ürünleri sergilendi. “Moda Yoksullukla Savaşıyor”u, merkezi Washington’da bulunan Style and Image Network adlı halkla ilişkiler firması düzenledi.

Firma yetkililerinden Michael Dumlao, “Bazı etik kurallara uyan modacılarla çalışıyoruz. Bu modacılar, az ücretle çok zor şartlar altında işçi çalıştırılan atölyeler işletmiyor. Tasarılarında, çevreyle dost malzemeler kullanmaya özen gösteriyor ve koleksiyonlarını, küresel bir sorundan ilham alarak oluşturuyorlar,” diyor. Bu yılki gösteride de çok farklı yerlerden gelen modacıların ürünleri sergilendi. Bu modacılardan bazıları Polonya’dan Basia Frossard, Porto Rico’dan Ecliptica Hazırgiyim şirketinin tasarımcıları, Bolivya’dan Liliana Castellanos, Rusya’dan Natalya Naftalieva, ve tasarılarını Afganistan’da oluşturan Washingtonlu tasarımcı Elizabeth Muir. Organik pamuk kullanan hazırgiyim şirketinin tasarımcısı Janelle Funair anlatıyor: “Şu anda Miami’de özellikle Güney Amerika’dan getirdiğimiz sanatçılarla tasarladığımız giysileri üretiyoruz. Aynı zamanda Kolombiya’da bizim için çalışan sanatçılar, kumaşlarımızı imal ediyor.”

Gösteriye katılan tasarımcılardan biri de, Cha-Cha Boy hazırgiyim şirketi için erkek mayo koleksiyonu tasarlayan Thomas Christopher’dı. Christopher, “Bu gösteri sayesinde mali yardıma ihtiyacı olan ülkelere destek oluyoruz,” diye konuşuyor. Belabumbum şirketi için çalışan tasarımcı Heidi Rauch, Güney Amerika’da sokak çocuklarıyla çalıştıktan sonra Brezilya’da ailelerin kurduğu küçük atölyelerle, çevreyle dost kıyafetler tasarlamaya başlamış. Rauch son üç yılda yüz kişi daha çalıştırmaya başladıklarını ve hepsinin sağlık sigortası olduğunu anlatıyor. Rauch, “Atölyeler de çevreye karşı sorumluluklarının farkındalar ve geri dönüşüme önem veriyorlar,” diyor. “Moda Yoksullukla Savaşıyor” defilesi, tüketicilere alışveriş alışkanlıklarının dünya üzerinde büyük etkisi olacağı mesajını vermeye çalışıyor.

XS
SM
MD
LG