Erişilebilirlik

Tuz 'Sessiz Katil'


Yüksek tansiyon ‘’sessiz katil’’ olarak bilinir. Çünkü birçok kişide hiçbir belirti görülmediği halde yüksek tansiyon olabilir. Tansiyonu yükselten faktörlerden biri, çok tuzlu gıdalar yemek. Bu yüzden hazır yiyeceklerdeki tuz oranının azaltılması için Amerikan hükümetine yapılan baskı artıyor.

Amerikan Tıp Birliği, tuzdan vazgeçmenizi istiyor. Ancak evde tuzu bıraksanız da, market ve lokantalarda satılan hazır yiyeceklerdeki tuz miktarı yüksek.

Doktor Stephen Havas çok tuzlu gıdalar tüketmenin ölüme yol açtığını söylüyor. Doktora göre, “Fazla tuz tüketiminden kaynaklanan ölümlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu, içinde 400 yolcunun bulunduğu bir uçağın yılın her günü düşmesine eşit. Hergün bir uçak dolusu insan tuz yüzünden ölüyor.’’

Kamu Yararına Bilim Merkezi’nden Michael Jacobson, bu konuda birşeyler yapılmasını isteyen çok sayıda tıp uzmanından biri ve “Tuz muhtemelen yiyeceklerimizde bulunan en zararlı şey. Tuzun tansiyonu yükseltmesi kalp krizine ve felce yol açabiliyor,” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl 17 milyon kişi kalp hastalığından ya da felçten ölüyor. Buna neden olan risk faktörlerinin başında sağlıksız beslenme geliyor.
Amerikalı doktorlar çok tuzlu gıdalar tüketmenin, Amerika’da her yıl 150 bin kişinin ölümüne yol açtığını söylüyor.

Ev yemeklerindeki tuz oranını azaltmak mümkün olsa da, lokantalarda satılan yemeklerdeki tuz miktarını kontrol etme imkanımız yok. Bilim Dergisi’nde yayınlanan son rapor, 2006 yılında, Amerikalılar’ın haftada 5 kez dışarıda yemek yediğini gösterdi.
Doktorlar, hazır yiyeceklerdeki tuz miktarının kısıtlanmasını ve çok tuzlu gıdaların üstüne uyarı etiketi konulmasını istiyor.

Ancak Gıda İmalatçılar Birliği’nden Robert Earl tüketicilere sunulan seçeneklerin açık olduğunu söylüyor. Earl, “Gerekli bilgiler paketlenmiş gıdaların üstündeki etiketlerde bulunuyor. Tüketicilerin gıdalarını seçebilmeleri için bu çok yararlı,’’ diyor.
Amerika Gıda ve İlaç Dairesi gıdalarda bulunan maddelerin ve gıda paketlerinin güvenilirliğini gözden geçirmekle yükümlü.

Tuz sınırlaması hakkında geçenlerde bir toplantı düzenleyen daire, yakında tuzla ilgili bir karar açıklayacak. O zamana kadar doktorlar hastalara tuzu azaltmalarını tavsiye ediyor.

XS
SM
MD
LG