Erişilebilirlik

Spor Sağlık İçin Şart


Yeni bir araştırma, 60 yaşın üstündeki aşırı kilolu kişileri spor yapmaya teşvik ediyor. Araştırmaya göre, aşırı kilolu olsanız da spor yaptığınız sürece sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmeniz mümkün.

Birçok araştırma düzenli spor yapmanın sağlıklı olmak için gerekli olduğunu gösteriyor. Düzenli egzersiz yüksek tansiyonu önlüyor, kötü kolesterol miktarını azaltıyor ve birtakım nörolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasını da yavaşlatıyor. Öyle görünüyor ki bazı yaşlılar bu mesajı çoktan almış.

Warren Hughes "Aktif olmaya devam etmek istiyorum. Tabii uzun yaşamak da," diyor.

Birçok yaşlı Hughes gibi düşünüyor. Bernard Solomon 83 yaşında. Kalbine iyi geldiği için sürekli spor yapıyor.

Carolyn Wilcox osteoporozu yenmek için egzersiz yapıyor ve”Spor sayesinde daha kuvvetliyim, daha çok enerjim var,” diyor.

Kilo verme ve obezite konularında uzman olan doktor Louis Aronne yaşlıların daha fazla spor yapması gerektiğini söylüyor. Aronne’a göre “Yaşlıların kas yoğunluğunu koruyabilmeleri ve kilo almayı önlemelerinin tek yolu, spor yapmaktan geçiyor.”

60 yaşın üzerindeki 2600 kişi üzerinde yapılan araştırma, aşırı kilolu olan ama spor yapan kişilerin, zayıf ve spor yapmayanlara göre daha uzun ömürlü olduğunu gösteriyor. Araştırmayı yöneten Güney Carolina Üniversitesi’nden Doktor Steven Blair “Şişman hatta obez olan kişilerde bile eğer spor yapıyorlarsa ölüm riskinin azaldığını gördük,” diyor.

Peki ne kadar spor yapmak gerekiyor? Doktor Blair, kilosu ne olursa olsun, herkesin haftada 5 gün yarım saat yürüyüş yapması gerektiğini söylüyor. Daha fazla spor yapanlarınsa ölüm riski daha da azalıyor.

Doktor Blair aşırı kilolu kişilerin ölüm oranının daha yüksek olduğunu ancak genelde düzenli spor yapanların daha uzun yaşadığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG