Erişilebilirlik

Kadınlar Dünya Siyasetine Ağırlığını Koyuyor


Amerika’da gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinin en iddiali adaylarından biri de Hillary Clinton. Amerika kadın bir başkana hazır olup olmadığını tartışadursun, dünyadaki kadın liderler ülke siyasetinde ve bölgelerinde etkili olmaya başladı bile.

Sayıları çok az olan kadın liderlere en son Arjantin’de Cumhurbaşkanı seçilen Cristina Fernandez de Kirchner katıldı. Fernandez Arjantin halkına kadın bir Cumhurbaşkanına sahip olma fikrine alışmaları çağrısında bulundu. Latin Amerika’da Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan bir başka kadın siyasetçi de Şili’nin ilk kadın devlet başkanı Michelle Bachelet.

Uzmanlar dünyada kadın lider sayısının artmasını, son yıllarda kadınların siyasette aktif olmasına, politikada seslerini daha iyi duyurmalarına bağlıyor. Amerikan Üniversitesi Kadın ve Siyaset Enstitüsü’nden Sarah Brewer da bu görüşte. Brewer şöyle konuşuyor: “Kadın hakları hareketindeki gelişmeler; kadın haklarının ilerlemesi ve 1960 ve 70’lerden itibaren kadın-erkek ilişkilerindeki değişimler kadının sosyal yaşamda daha fazla söz sahibi olmasına imkan sağladı.”

Afrika’da da Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson Sirleaf gibi kadınların ön plana çıktığını görüyoruz. Başkan Bush bir süre önce Liberya lideri Sirleaf’e Amerika’nın en büyük madalyalarından biri olan Özgürlük Nişanını verdi.

Asya’da da iki kadın devlet başkanı var. Bunlar, Filipinler’de Gloria Arroyo; Hindistan’da Pratibha Patil. Pakistan’ın eski başbakanı Benazir Butto da siyasi hayata dönüş yaptı.

Tanınmış iş dergisi Forbes, Ağustos ayında Almanya Başbakanı Angela Merkel’i dünyanın en güçlü 100 kadını arasında gösterdi. Derginin baş editörü Elizabeth McDonald anlatıyor: “Almanya’nın kurulduğu 1871’den bu yana ilk kadın başbakan Angela Merkel. Ve Merkel her geçen gün uluslararası alanda adından daha çok söz ettiriyor.”

Sertlikleriyle tanınan bazı kadın siyasetçiler de var: örneğin İsrail’de Golda Meir, İngiltere’de Margaret Thatcher. İngiliz Telegraph gazetesinde siyasi yazılar yazan Andrew Pierce görüşleri şöyle: “Halk arasında Thatcher hep Demir Lady’di, çok sertti. Öyle olmak zorundaydı. Çok güçlü, en az erkekler kadar, hatta daha da fazla sert olmaları gerekiyor.”

Amerika’da Senatör Hillary Clinton da başkanlık kampanyasında aynı sert ve güçlü görünümü sergiliyor. Peki Amerika bir kadın başkana hazır mı? Amerikan Üniversitesi’nden Sarah Brewer yanıtlıyor: “Kadınlar için zor olan bir şey var. O da hep daha iyisini, en iyisini yapma zorunluluğu. Standardı daima yüksek tutmak zorundalar.”

Brewer, kadın liderlerin de, erkek meslektaşlarıyla karşılaştırılmak yerine kendi özellikleri ve becerilerine göre değerlendirilmeyi hakkettiklerini söylüyor.

XS
SM
MD
LG