Erişilebilirlik

Antarktika'nın Yeni Haritası Çizildi


Amerikalı ve İngiliz bilimadamları Antarktika’nın yeni haritasını çizdi. Bilimadamlarına göre yeni harita kıtada yapılan araştırmalar ve iklim değişikliği konusunda devrim sayılacak nitelikte.

Uydulardan çekilmiş bin 100 renkli fotoğrafın biraraya getirilmesiyle oluşturulan harita öncekilere kıyasla 10 kat daha ayrıntılı görüntü sunuyor. Hazırlanması sekiz yıl süren ve kısaca LIMA denilen haritaya ücret ödemeden Internet üzerinden ulaşmak mümkün. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi yöneticisi Robert Bindschadler “Herkesin anlayabileceği gibi söylemek gerekirse harita, Antartika’nın tıpa tıp aynısı” diyor.

Bindschadler yeni uydu fotoğraflarının Antartika’nın nasıl oluştuğuna ilişkin bilgiler de içerdiğini söylüyor. Harita ayrıca, buzul hareketleri gibi, kıtada bundan sonra oluşabilecek değişiklikleri izleme imkanı da sunuyor. Bindschadler’e göre harita sayesinde araştırmacılar kıtaya bilimsel gezilerini daha iyi planlayabilecek, jeologlar kaya oluşumlarını daha iyi inceleyebilecek ve biyologlar da Antarktika buzullarındaki eko-sistemleri daha yakından görebilecek. Bindschadler, “Bu harita Antarktika’yla ilgili görüşümü ve aklıma takılan bilimsel soruları değiştirdi. Bence, Antarktika’yla ilgili çalışmalarda harita bir devrim” diye konuşuyor.

Harita projesini Amerika Jeolojik Araştırmalar Merkezi, Ulusal Bilim Vakfı ve İngiliz Antarktika Araştırmaları Merkezi yürütüyor. İngiliz bilimadamları Antarktika’nın son elli yılda üç derece ısındığını, bunun dünya ortalamasının 10 kat üzerinde olduğunu ve haritanın iklim değişikliğiyle ilgili bilgileri arttıracağını söylüyor. Bilimadamlarına göre, 50 yıl içinde kıtadaki buzulların yüzde sekseni küçüldü, buzul tabakaları kırıldı ve karlar hiç olmadığı kadar hızla eridi.

İngiliz Antarktika Araştırmaları Merkezi Başkanı Nicholas Owens anlatıyor: “Toplum ve siyasi liderler iklim değişikliğiyle ilgili bilinçli kararlar vereceklerse, en son bilgilere sahip olmaları gerekir. Kuşkusuz harita bu bilgilere önemli katkıda bulunacak.”

Antarktika fotoğraflarını sağlayan Landsat 7 adlı uydu 2011 yılına kadar görüntü göndermeye devam edecek.

XS
SM
MD
LG