Erişilebilirlik

Lizbon Anlaşması İmzalandı


Avrupa Birliği liderleri Lizbon Antlaşması’nı imzaladı.

Dönem Başkanı Portekiz’in başkentinde imzalanan antlaşma, 2005 yılında Fransız ve Hollandalı seçmenlerin referandumda reddettiği Avrupa Birliği Anayasası’nın yerini alacak.

Yeni Avrupa Birliği Anayasası olarak nitelenen anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için 27 üye devletin onayı gerekiyor.

Çoğu ülkelerde onay işlemine parlamento karar verecek, İrlanda’da ise referandum yapılması şart.

Yeni Avrupa Birliği antlaşması, altı ayda bir değişen dönüşümlü başkanlık yerine daha sürekli bir başkanlık sistemi kurulmasını öngörüyor. Antlaşma, ayrıca Avrupa Parlamentosu'nun küçültülmesini, oybirliği gerektiren birlik kararlarının sayısının azaltılmasını ve geniş yetkilerine sahip bir dış politika sorumlusu makamı oluşturulmasını da öneriyor.

Genel hatlarıyla antlaşma, Avrupa Birliği'ne daha etkili dış politika, daha güçlü yönetim ve daha demokratik bir karar mekanizması getirmeyi amaçlıyor.

Ancak antlaşma, Birlik'in 2005 yılında kabul etmeye çalıştığı anayasadan daha az iddialı. Fransız ve Hollandalı seçmenler anayasayı reddederek, kabul edilmesini önlemişti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Gert Pottering, birçok avrupalı politikacı gibi yeni antlaşmayı överek birliğin son yıllarda gerçekleştirdiği büyük değişimi yansıttığını söyledi.

1979’da Avrupa Parlamentosu'nun hiçbir yasal gücü olmadığını belirten Pottering, daha antlaşma yürürlüğe girmeden birlikle ilgili kararların yüzde 75’nin parlamentodan geçtiğini vurguladı. Antlaşmayla bu oranın yüzde 100’e ulaşacağını savunan Pottering bunun daha güçlü bir demokrasi anlamına geldiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı, antlaşmaya ek olarak sunulan ancak birlik üyelerinin hepsi tarafından benimsenmeyen yeni temel haklar sözleşmesini de övdü.

Birçok Avrupa hükümeti, antlaşmanın onayı için referendum gerekmediği, parlamentoda oylanmasının yeterli olacağı görüşünü savunuyor.

Birlik üyelerinden sadece İrlanda referanduma gitme kararı aldı. Bu da Avrupa Birliği antlaşmasının, anayasa gibi reddi ihtimalini oldukça azaltıyor.

XS
SM
MD
LG