Erişilebilirlik

12 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendi yerine aday gösterdiği Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Medvedev’i Putin’in kuklası olarak görüyor. Gazete, Medvedev iktidarında da iplerin Putin’in elinde olacağını savunuyor:

“Bütün siyasi kariyerini Putin’e borçlu olan Medvedev, kendi bağımsız tabanı olmayan, güçsüz bir siyasetçi olarak görülüyor. Bu da Mart ayındaki seçimden sonra da Putin’in gerçek iktidarı elinde tutacağını gösteriyor. Oysa, petrol gelirlerinin sağladığı refahın da katkısıyla, Rusya’da uzun vadeli ve gerçek istikrarı sağlayacak demokratik bir işleyiş kurmak hala mümkün. Buna rağmen, Rusya’nın son 20 yıllık tarihini yakından izleyenler için Medvedev’i demokratik bir reformcu olarak görmek zor. Bu konuda yanılmayı isteriz.”

Boston Globe, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin Fransa ziyaretiyle meşruiyet kazanma çabasına Fransa İnsan Hakları Bakanı’nın bile isyan ettiğini yazıyor. Gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy’yi ekonomik çıkarlar uğruna insan haklarını göz ardı etmekle suçluyor:

“Sarkozy, hem İnsan Haklar Bakanı’nın Kaddafi’yle ilgili gerçekleri açıkça söylemesine izin verip hem de Libya’nın petro-dolarlarını cebine indirebileceğini çok iyi biliyor. Fransa, insan hakları konusundaki kaygılarla, diplomasinin ve ekonominin ihtiyaçlarının kesiştiği bir noktada bulunuyor. Sarkozy de, diğer demokratik ülkelerin liderleriyle aynı kararsız tavrı sergiliyor. Sarkozy’nin tek farkı ise, bu konuda alışılmadık ölçüde esnek davranması.”

Christian Science Monitor, küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin beklenenden daha hızlı arttığına dikkat çekiyor ve bu konuda bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Gazete, artık küresel ısınmadaki artışı önlemek kadar, küresel ısınmayı tersine çevirecek önlemlerin de tartışılması gerektiğinin altını çiziyor:

“Atmosferdeki ısınmayı hızlı biçimde tersine çevirebilecek teknolojik önlemler, şimdiye kadar sadece iklim değişikliği toplantılarında gündeme geldi. Ancak küresel ısınmanın tahmin edilenden daha hızlı artması ve karbon emisyonlarının azaltılması konusunda yaşanan başarısızlık, jeo-mühendislik alanındaki araştırmaların hız kazanmasını zorunlu kılıyor. Sera etkisi yapan gazların salınımını engellemek için ciddi adımlar atılabilirse, jeo-mühendisliğe gerek kalmayabilir. Fakat, acil bir durumda küresel bir yangın söndürücünün devreye girmesini de sağlayacak durumda olmalıyız.”

USA Today, Amerika’da bir çok eyaletin, elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının belirli ölçüde kullanımını zorunlu hale getirdiğini hatırlatıyor. Gazete, federal düzeyde de benzer bir düzenlemeye gidilmesini istiyor:

“Ülke çapındaki elektrik üretiminin dörtte üçü, kömür, doğalgaz ve petrol gibi sera etkisi yapan gazları atmosfere salan kaynaklarla sağlanıyor. Sadece bu bile kapsamlı bir değişime gidilmesi için yeterli bir nedendir. Ancak bunun dışında olayın bir de ulusal güvenlik boyutu var. Amerika'daki elektrik üretiminin yüzde 20’si doğal gazdan üretiliyor. Ve Amerika yeterli doğalgaz kaynaklarına sahip değil. Şimdi dışarıdan sıvılaştırılmış doğal gaz alınması düşünülüyor. Ancak bu doğalgazın alınacağı ülkeler, elde ettikleri gelirleri terörü ve Amerikan karşıtı politikaları desteklemekte kullanan ülkeler.”

XS
SM
MD
LG