Erişilebilirlik

Kaddafi'nin Tartışmalı Paris Ziyareti Sürüyor


Libya lideri Muammer Kaddafi’nin Paris’teki gezisinin ikinci gününde de tartışmalar devam etti. Sarkozy’nin gelişini protesto eden bazı milletvekilleri Kaddafi’nin Meclis ziyaretine katılmadılar. Kaddafi’nin gezisinin ilk gününde 10 milyar Euro’yu aşan anlaşmalara imza atılırken, Fransa Libya’ya 24 Airbus, 14 Rafale uçağı ve bir nükleer santral inşaası sözü verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin davetlisi olarak 34 yıl aradan sonra 5 günlük bir gezi için Paris’e gelen Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ziyaretinin ikinci gününde de tartışmalar dinmiyor. Gezinin ikinci gününde Kaddafi’nin ilk durağı Fransa Parlamentosu oldu. Dev beyaz limuziniyle Fransız Parlamentosu’na gelen Kaddafi’yi Meclis Başkanı Bernard Accoyer kapıda karşıladı. Ancak milletvekilleri Accoyer kadar misafirperver değildi. İktidar ve muhalefet milletvekilleri “İnsan hakları bildirisinin yayınlandığı Meclis’te bir diktatörü ağırlamayı reddedince” Kaddafi ancak 50 kadar milletvekiliyle görüşebildi. Gergin bir atmosferde adeta ikiye bölünmüş bir parlamentoyu ziyaret eden Albay Kaddafi, Milletvekillerinin insan hakları konusundaki uyarılarını yanıtlamadı. Protestocu vekiller ise "Sarkozy Fransa’nın üzerine kurulduğu bütün değerleri borsaya kurban ettiğinden şikayet ettiler" dediler.

Sabah Fransız devlet televizyonu France 2’ye roportaj veren Kaddafi, Sarkozy’nin "insan hakları hakkında da kendisiyle konuştuk" sözlerini yalanlayınca Paris’te hava iyice gerildi. UMP’li Meclis Başkanı Bernard Accoyer, görüşmede bizzat bulunduğunu ve Sarkozy’nin insan haklarından konuştuğunu belirtti. Ancak Accoyer Kaddafi’nin konuya ilişkin tüm sözleri duymazlıktan geldiğini ve yanıt vermediğini, yani bir diyalog yaşanmadığını vurguladı. Resmi bir ziyaret için hayli gergin bir havada temaslarını sürdüren Kaddafi, Unesco binasında Fransa’daki müslüman Arap azınlığın temsilcileriyle yaptığı görüşmede moral buldu. Kaddafi, burada yaptığı konuşmada bilinen sert üslubunu koruyarak, “Batının Doğu’ya insan hakları konusunda öğreteceği birşey yok” dedi.
Ziyaretin ekonomik yanına gelince bu alanda hayli önemli gelişmeler sağlanarak iki ülke arasında Fransa’nın kasasına 10 milyar Euro getiren sözleşme dizisi imzalandı. Libya 21 Airbus uçağı, Dassault firmasının asla yurt dışına satmayı başaramadığı 14 Rafale savaş uçağı, 35 askeri helikopter ve ekipmanı, nükleer enerji santrali ve daha pek çok askeri ve stratejik malzeme alımına ilişkin anlaşmaya imza attı.

Kaddafi’nin gezisi sergilediği renkli sahnelerle de dikkatleri çekiyor. Üç kargo uçağıyla taşınan eşyalar, 30 kadın koruma, şalı, deve ve bedevi çadırıyla Paris’te adeta çöl havası estirdi. Kaddafi’nin Libya’dan beraberinde getirdiği ve Elysee Sarayı’nın hemen yanına kurduğu çadırına karşılık Fransız entellektüelleri de Barış Duvarı’nın önüne çadır kurdular.

XS
SM
MD
LG