Erişilebilirlik

11 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendi halefi olarak belirlediği başbakan birinci yardımcısı Dimitri Medvedev’i “kötünün iyisi” olarak tanımlıyor. Gazete, Medvedev’i diğer potansiyel adaylara kıyasla daha liberal ve Batı yanlısı görüyor:

"Putin’in bundan sonraki rolü ne olursa olsun, Moskova’nın komşularına karşı giderek artan sert yaklaşımında ve ülke içi muhalefeti bastırma politikasında fazla bir değişiklik beklenmemeli. Ancak Putin, yerine atadığı ve anayasal olarak büyük yetkilerle donatılan Medvedev'i, denetim altında tutmakta zorlanabilir. Eğer Medvedev’in Rusya’ya ilişkin kendi düşünceleri varsa, bir süre sonra bu düşüncelerini hayata geçirmeye başlayabilir. Batının tek umudu, Medvedev’in Putin’e ve iktidardaki eski KGB’lilere kıyasla özgür bir toplum kurmakta daha istekli olmasıdır."

New York Times Annapolis zirvesinde alınan kararlar doğrultusunda İsrail ile Filistin’in yarın görüşmelere başlayacağını hatırlatıyor. Ancak gazete, zirve sonrasında oluşan olumlu atmosferin son günlerde yerini yine kısır çekişmelere bıraktığını vurguluyor:

"Hem Abbas hem de Olmert, siyasi güçsüzlüklerine rağmen bir anlaşmaya varılması için gerçekten istekli görünüyor. Her ikisinin de kamuoyu desteğini alabilmeleri için ciddi adımlar atması gerekiyor. Bunun için de Kudüs’ün statüsü, mültecilerin geleceği, Filistin devletinin sınırları ve İsrail’in güvenliği gibi bütün temel konuların tartışılacağını ve ciddi tavizler verilmesi gerektiğini kendi halklarına anlatmalıdırlar. Daha iyi bir yaşama hemen kavuşmanın mümkün olduğunu kendi vatandaşlarına anlatabilirlerse, başarı şansı da artar."

USA Today 2008 olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak olan Çin’de basın özgürlüğüne yönelik saldırıların giderek arttığını yazıyor. Gazete, Pekin’in olimpiyatlar nedeniyle gelen eleştirilere daha duyarlı tepki gösterdiğini belirterek, Çin üzerindeki baskıların artırılması çağrısında bulunuyor:

"Çin, son 25 yılda ekonomik açıdan büyük ilerlemeler sağladı ama siyasi özgürlükler, buna paralel olarak gelişmedi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün raporuna göre, yaklaşık 100 gazeteci ve insan hakları savunucusu, “devlet sırlarını açıklamak” veya “yıkıcılık” gibi suçlamalarla tutuklandı. Çin’in eleştirilere karşı daha duyarlı olduğu bugünlerde, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, bu fırsatı değerlendirmeli ve basın özgürlüğü için baskı yapmalıdır. Çin, olimpiyatlardan önce özgürlükleri ne kadar fazla tanırsa, olimpiyat meşalesinin aydınlığını engellemesi de o kadar zorlaşacaktır."

Los Angeles Times Kuzey Kore’nin nükleer programını durdurma kararından sonra bu ülkeyle Amerika arasındaki doğrudan ilişkilerin giderek arttığını kaydediyor. Gazete, nükleer silahsızlanmanın kesin olarak sağlanabilmesi açısından bu ilişkileri destekliyor:

"Kuzey Kore lideri Kim Jong İl’in, Batıyla yakınlaşmak adına nükleer silah programına kesin olarak son verme yönünde stratejik bir karar aldığına inanmak zor. Kim, şimdiye kadar hep son dakikaya kadar bütün seçenekleri elinde tutup, gerektiğinde çıkarına olan adımları atmayı tercih etti. Ancak Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlanma konusunda attığı adımların bütün belirsizliğine rağmen, yine de bu tarihi fırsatı değerlendirmemek, bu zor ve ağır işleyen sürece dahil olmamak, hiç de akıllıca olmaz."

XS
SM
MD
LG