Erişilebilirlik

Kaddafi'nin Ziyareti Tepkiyle Karşılandı


Libya lideri Muammer Kaddafi’nin 34 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği Paris ziyareti, Fransa hükümeti içinde ve kamuoyunda büyük tartışma yarattı. Daha Kaddafi Paris’e ayak basmadan ziyaretten rahatsızlığını dile getiren İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Rama Yade, ‘terörist” olarak tanımladığı Libya liderinin Fransa’da kırmızı halılarla ağırlanmasına karşı çıktı.

Muhalefetse Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile Rama Yade’dan istifa etmelerini istedi. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin, Dünya İnsan Haklari Günü’ne denk gelen ziyareti Paris’te muhalefet ve insan hakları örgütlerinin yanısıra hükümet üyelerinden de destek bulan bir tepki dalgası yarattı

İnsan Haklarından sorumlu Devlet Bakanı Rama Yade, Le Parisien gazetesine verdiği demeçte « Albay Kaddafi Fransa’nın onun kanlı ayaklarını sileceği bir paspas olmadığını bilmelidir. Fransa ölümün sembölü olan bu adamı ağırlamak zorunda değil » dedi.

Sabah saatlerinde bu açıklamalarından dolayı Cumhurbaşkanı Sarkozy tarafından Elysee Sarayı’na çağrılan Yade, görüşmenin ardından, üslubunu yumuşattı ancak ziyaretin insan hakları gününe denk gelmesine karşı olduğunu dile getirdi. Rama Yade, Sarkozy’nin Kaddafi onuruna vereceği akşam yemeğine davet edilmedi.

Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in de dini ağırlıklı gazete La Croix’ya verdiği « Kaddafi’nin gelmesi, O’nun işlediği cinayetleri unuttuğumuz anlamına gelmez » sözleri de “ikinci bakan krizi” yorumlarına yol açtı. Bunun üzerine France İnter Radyosu’na konuşan Kouchner Kaddafi ile diyaloğa karşı olmadığını söyledi ve bayan Bakan Yade’a sahip çıkarak ekibinde çalışan Yade’ın istifa etmesine gerek olmadığını söyledi.

Ancak tüm muhalefet liderleri Kaddafi’nin gelişini kınadı. Bu arada Bordo kentinde bir nükleer enerjı karsıtı dernek, 5 gün Paris’te bulunacak olan Libya liderinin yakalanması için « işkence » iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Kaddafi ile Elysee Sarayı’nda 1 saat başbaşa görüşen Sarkozy görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, eleştirileri yatıştırdı. Kaddafi’nin nürkleer çalışmalara son verdiğini ve doğru yola girdiğini belirten Sarkozy, “Kaddafi ile görüşmezsek İran’a ne diyeceğiz” karşılığını verdi.

Sarkozy, görüşmede Kaddafi’ye insan hakları konusunda ilerlemesi gerektiğini aktardığını da vurguladı. Sarkozy Libya liderinin gelişini eleştiren sol muhalefeti ise “ülkenin entel kafelerinde kafe krem içenlerin insan haklarına katkı yapamayacağı” sözleriyle eleştirdi.

Bu arada eşyalarını, çadırını ve görevlilerini taşıyan üç kargo uçağı ile Paris’e inen Kaddafi, Elysee Sarayı’nın yanındaki resmi konut Hotel Matigny’ye yerleşti. Sarkozy Kaddafi onuruna Elysee Sarayı’nda akşam yemeği verdi. İki lider görüşmelerinde insan hakları ve imzalacak kontratları konuştular.

Libya lideri beş günlük ziyareti boyunca Sarkozy ile bir kez daha görüşecek. İki liderin Airbus ve Rafale tipi savaş uçakları ve nükleer santral yapımı da dahil pekçok alanda imzalayacağı sözleşmelerin bedeli 10 milyar Euro’yu bulacak.
XS
SM
MD
LG