Erişilebilirlik

Kaddafi'den Fransa'ya Resmi Ziyaret


Libya lideri Muammer Kaddafi, bugün 5 günlük resmi bir ziyaret için Fransa’ya gidiyor. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin davetlisi olarak bu ülkeye giden Kaddafi, Fransa ile 3 milyar Euro’luk Airbus uçakları ve Rafale savaş uçakları alımı ile nükleer santral anlaşmalarına imza atacak. Uzun süredir teröre destek verdiği için dünya devletlerinin ambargo koyduğu Kaddafi’nin Fransa’ya gitme kararı bu ülkede tansiyonu yükseltti. Muhalefet, geziyle “Kaddafi’nin silahlandırılacağı ve meşruiyet kazanacağını” öne sürerek geziyi protesto etti. Protestoların yanısıra Kaddafi’nin resmi konuklarını ağırlayacağı protokol çadırını da Paris’e götürmesi geziye olan ilgiyi artırdı.

Terörist grupları desteklediği gerekçesiyle yıllardır dünya ülkeleri tarafından izole edilen Libya lideri Kaddafi, 2003 yılında yeniden dünya diplomasisine ısınma turlarına başladı. Dünya ülkeleri de değişen dengeler ışığında stratejik önem kazanan Libya lideri ile yeniden diyalog arayışında.

Tam 34 yıl aradan sonra beş günlük resmi bir ziyaret için, ‘protokol çadırıyla’ birlikte bugün Paris’e gidecek olan Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ziyareti ülkede tansiyonu yükseltti. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, tepkilere rağmen Lizbon’da yapılan Afrika Zirvesi’nde karşılaştığı Kaddafi’nin elini sıktı ve “Sizi Paris’te ağırlamaktan mutlu olacağız” dedi.

İlk kez AB ülkeleri ile Afrika arasında işbirliği amacıyla Lizbon’da düzenlenen zirvede görücüye çıkan Kaddafi, bugün Paris’e geçecek. Paris’te beş gün boyunca çeşitli temaslarda bulunacak olan Libya lideri Sarkozy ile iki kez bir araya gelecek.

Muhalefet partili politikacılar filozoflar, demokratik kitle örgütleri, “bir diktatörü ağırladığı” gerekçesiyle Sarkozy’yi protesto ettiler. Dün yazılı bir açıklama yapan ana muhalefet Sosyalist Parti’nin Meclis Grup Başkanı Jean-Marc Ayrault, Kaddafi’nin Meclis’e kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, Kaddafi’nin Meclis’e gelmesi durumunda karşılamayacaklarını söyledi.

Elysee Sarayı bu protestolara, dünya ülkelerinin bir kaç yıldır Libya ile ilişkilerini normalleştirmeye çalıştığını, Fransa’nın bu gelişmeleri köşesinden sessizce seyretmesinin mümkün olmadığı karşılığını verdi. Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, “Kaddafi’nin Paris ziyaretinin, Libya rejiminin kurbanlarını unutturamayacağını” açıkladı.

Sarkozy ise Kaddafi’nin artık farklı bir yolu seçtiğini belirterek, bu ziyaretin Fransa açısından “karlı” olacağına dikkatleri çekiyor. Gezi Fransa için gerçekten karlı olacak, zira Paris-Trablus arasında son derece önemli silah ve nükleer santral anlaşmaları imzalanacak. İki lider 3 milyar Euro’luk Airbus ile Rafale savaş uçakları alımı ve nükleer santral anlaşmasına imza atacaklar. Ayrıca iki ülke arasında elektrik santrallerinden havaalanı yapımına kadar pekçok ticari girişim de sözleşmeye bağlanacak.

Ziyaretin başka ilgi çeken yanlarından birisi de Kaddafi’nin Paris’e kuracağını açıkladığı çadır oldu. Libya lideri Cumhurbaşkanlığı sarayı Elysee’nin yanında, Cumhurbaşkanı’nın resmi davetlilerine tahsis edilen Hotel Marigny’de kalacak. Ve Marigny’nin bahçesine ziyaretçilerini kabul edeceği bir çadır kuracak. Kaddafi, 5 gün boyunca diplomasisini, ısıtma ve iletişim sistemleriyle donatılacak bu konforlu çadırdan yürütecek.
XS
SM
MD
LG