Erişilebilirlik

'Almanya 'Akdeniz Birliği' Planına Karşı'


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ‘Akdeniz Birliği’ planlarına Almanya Başbakanı Angela Merkel’in artık destek verdiği yönündeki haberler, Berlin tarafından reddedildi. Berlin’de hükümete yakın çevreler, Merkel’in bu konudaki şüphelerinin sürdüğünü açıkladılar. Öte yandan Merkel, Lizbon’da yapılan Avrupa Birliği-Afrika zirvesinde Afrika hükümetlerini ağır bir şekilde eleştirince, bu ülkelerin tepkisini çekti. Ayrıntıları Almanya muhabirimiz Cem Dalaman’dan dinliyoruz:

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, hem geçen hafta Paris’teki görüşmelerinde hem de Lizbon’da yapılan AB-Afrika zirvesi kapsamında gazetecilere, ne kadar iyi anlaştıklarını ispatlamak istercesine bir tavırla, çok samimi pozlar verdikleri dikkati çekti. Medyaya yansıyan bu resimleri görenler, Avrupa Birliği’nin motoru iki ülkenin güçlü liderlerinin görüşbirliği içinde olduklarını ve ortak politik vizyonları paylaştıklarını düşünebilirler. Ancak Berlin’de Federal hükümete ve Merkel’e çok yakın çevreler, Alman Başbakanı ile Sarkozy’ın aralarının çok gergin olduğunu, Merkel’in Fransa Cumhurbaşkanı’nın adımlarını kaygı ile izlediğini ve çeşitli ortamlarda eleştirdiğini öne sürüyorlar. Buna göre Merkel, Sarkozy’nin Akdeniz bölgesinde ekonomik, kültürel ve siyasi bir blok oluşturma çabalarına soğuk bakıyor ve AB’nin ortak çizgisine karşı bir tutum olarak niteliyor. Sarkozy’yi, Türkiye’yi Birlik dışında tutmak uğruna, Avrupa Birliği’nin stratejik açılımını bozmakla suçlayan Merkel, Fransa’nın Akdeniz Birliği planıyla AB’ye üye diğer ülkelerden bağımsız hareket etmesini yanlış buluyor. Sarkozy, Türkiye’nin de Avrupa Birliği yerine, Akdeniz Birliği’ne üye olmasını istiyor. Merkel ise Türkiye’ye, Avrupa Birliği’ne tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık verilmesinden yana bir tutum sergiliyor. Merkel, AB’nin önümüzdeki dönemde Akdeniz ülkelerine açılmak yerine, Avrupa'nın doğusunda bulunan ülkelerle ortaklığı ve işbirliğini güçlendirmeye gitmesine tercih ediyor. Federal Hükümet’ten sızan haberlere göre, Merkel Sarkozy ile son buluşmalarında, Fransa’nın Akdeniz Birliği fikrini yaşama geçirmesi halinde, Almanya’nın buna kesin karşı tavır koyacağını ve böyle bir durumda alternatif olarak oluşabilecek muhtemel bir Doğu Birliği'nin içinde yeralabileceğini aktardı. Siyasi gözlemciler, Sarkozy’nın planladığı gibi, 2008 Haziranı’nda Akdeniz'e komşu ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarınının ortak bir girişim başlatmak üzere bir zirvede bir araya gelmeleri durumunda, ciddi bir Alman-Fransız gerginliğinin yaşanabileceğinden yola çıkıyorlar.

Öte yandan Almanya başbakanının Lizbon’da yapılan AB-Afrika zirvesinde Afrika hükümetlerinin bazılarını sert sözlerle eleştirmesi ve demokratik değerler tabanında etkin politikalar uygulamaları konusunda uyarması tepkilere neden oldu. Merkel zirvede yaptığı konuşmada, başta Zimbabwe olmak üzere bazı Afrika ülkelerinde insan haklarının çiğnediğini savunmuş ve Avrupa Birliği’nden Afrika’ya aktarılan kalkınma yardımlarıyla uluslararası yoksullukla mücadele hedeflerinin ancak insan hakları ve demokratikleşmenin yerine getirilmesiyle sürebileceğini söylemişti. Konuşma zirvede soğuk rüzgarların esmesine neden olurken, Afrika adına söz alan Güney Afrika Cumhurbaşkanı Tabor Mbeki, Merkel’i ‘sömürgeci ve gerçek dışı’ bir bakış açısına sahip olmakla suçladı ve ‘konuştuğu konuyu bilmediğini’ öne sürdü.
XS
SM
MD
LG