Erişilebilirlik

Kosova: Rusya Batılı Devletleri Suçladı


Rusya, Kosova'nın nihai statüsü konusunda yapılan müzakerelerin kilitlenmesinden, başta Amerika olmak üzere batılı devletleri sorumlu tuttu.

Bugün bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, batılı devletlerin Kosova'nın bağımsızlığını 'kaçınılmaz' olarak gördüklerini, bu nedenle uzlaşma sağlanamadığını söyledi.

Kosovalı Arnavutlar Sırbistan'dan tam bağımsızlık istiyor; Sırplar ise Kosova'ya özerklik verilmesini öneriyor. Kosova 1999 yılından bu yana Birleşmiş Milletler denetiminde.

Amerika, Avrupa Birliği ve Rusya, müzakerelerin sona ermesiyle son raporlarını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a verdi. Rapor, 19 Aralık tarihinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde değerlendirilecek.

Rusya'nın Birleişmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Güvenlik Konseyi oturumunda, müzakerelerin sürmesini önereceklerini bildirdi.

Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya'nın, Avrupa Birliği üyelerine mektup gönderdiği; ve AB'nin müzakerelerden çekilerek, Kosova'nın sorumluluğunu devralmasını önerdikleri öğrenildi. Bu dört ülke Kosova'ya denetim altında bağımsızlık verilmesinden yana. Ancak Avrupa Birliği üyelerinden, Kıbrıs, Yunanistan, Slovakya ve İspanya buna yanaşmıyor.

XS
SM
MD
LG