Erişilebilirlik

Erdoğan’dan 'Eve Dön' Çağrısı


Terörle mücadelede 'etkin' yöntemler geliştirmeye çalışan Türk hükümeti, terör eylemlerine katılmayan PKK'lıların evlerine dönmesini istiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, terör eylemlerine katılmayan PKK'lılara 'eve dön' çağrısı yaptıklarını açıkladı. Erdoğan'ın bu açıklaması, hükümetin 'pişmanlık yasası' üzerinde çalıştığının sinyali olarak algılandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), hükümetten 28 Kasım'da aldığı yetki çerçevesinde Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı sınır ötesi operasyonlar düzenlediği Türkiye'de, hükümetin PKK'yı 'uzun vadede' etkisiz bırakacak önlemleri de ağırlıklı olarak gündemine aldığı ortaya çıktı.

Partisinin il başkanları toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, "Kanlı teröre bulaşmayanlara 'gel, ananın-babanın yanında otur' diyoruz" diye konuştu. Erdoğan'ın kullandığı 'kanlı teröre bulaşmayanlar' ifadesinin, yürürlükteki 'eve dönüş yasası'nda da olması dikkat çekti.

Kürt kökenli vatandaşlar için "Benim vatandaşım" nitelemesini yapan Erdoğan'ın, bu vatandaşların temsilcisinin terör örgütü olmadığını söyledi. Terör örgütünün Kürt kökenli vatandaşları istismar ederek Türkiye'de 'kan ve gözyaşı' döktüğünü öne süren Erdoğan, Türk-Kürt herkesi kapsayan, onları sahiplenen bir hükümet olduğu için PKK'nın rahatsız olduğunu ve şiddete sığındığını dile getirdi.

PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmeyen Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP), demokratik mücadeleden yana olduğunu kanıtlamasını, bunu da elinde silah olanlara karşı durarak göstermesini isteyen Erdoğan, PKK'nın kendisine yandaş toplamasını önlemeye kararlı olduklarını söyledi. Erdoğan, "Biz dağa çıkışı engellemek istiyoruz. Dağlarda kanlı teröre bulaşmamış olanlara da 'gel, ananın babanın yanında otur' diyoruz. Siyasetçinin yapması gereken de bu" diye konuştu.

Erdoğan, bu çağrının ne anlama geldiğini de Portekiz'e hareketinden önce yaptığı açıklamayla açıklık getirmeye çalıştı. Erdoğan, 'Pişmanlık' ya da 'Terörle Mücadele' yasasından geçmişte beklenen sonuçların alınmadığını belirtirken, mevcut durumda yeni çalışmalar olduğunu ve bu çalışmaların tümünün değerlendirildiğini söyledi.
XS
SM
MD
LG