Erişilebilirlik

Dünya Yolsuzluk Raporu Berlin’de Açıklandı


Dünya yolsuzluk raporu Berlin’de açıklandı. Rapora göre, dünyanın dört bir yanında yolsuzluk ve rüşvet giderek yayılıyor.

9 Aralık tüm dünyada yolsuzluğa karşı mücadele günü. Uluslararası yolsuzlukla mücadele için 1993 yılında kurulan örgüt ‘Transperency İnternational’, yani Uluslarası Saydamlık Kurumu bugünden yola çıkarak, 2007 yılı küresel yolsuzluk barometresini açıkladı.

Buna göre dünyanın hemen heryerinde ve neredeyse tüm ülkelerinde yolsuzluk ve rüşvet sistemi işliyor, buna ek küreselleşme sürecinde ülkeler arası ticari değişimler önceki dönemlere nazaran daha çok olduğundan bir ülkeden diğerine yolsuzluk açısıda aynı oranda artıyor.

60 ülkeden 63 bin kişinin katılımı ile yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, söz konusu ülkelerde toplumların yüzde onu bürokratik işlem ve vatandaşlık hizmetlerini rüşvet karşılığı elde edebiliyorlar.

Arnavutluk, Kosova ve Makadonya rüşvetin en yoğun olarak istenildiği veya verildiği ülkelerin başında gelirken, Türkiye ise listede 28. sırada. Araştırmaya katılan Türklerin yüzde altısı son bir yıl içinde rüşvet karşılığı hizmet aldıklarını belirtiyorlar.

‘Transperency İnternational’ adlı örgütün temsilcilerin üzerinde durdukları bir başka konu ise, başta Almanya olmak üzere önde gelen AB ülkelerinde yaşayanların yolsuzluk konusunda devlete ve büzük firmalara olan güvenin hızla azalması. Buna neden olarak ise, Birleşmiş Milletler’in yasadışı ödemeleri, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’nin uluslararası ticari ilişkilerde yabancı kamu görevlilerine rüşvet verdiğinin ortaya çıkması, Alman Siemens tröstündeki yöneticilerin dahil olduğu yolsuzluklar gibi olayların gün ışığına vurması gösteriliyor.

‘Transperency İnternational’ sözcüsü Silvia Schenk, Almanların yolsuzluk vakaları nedeniyle devlete ve kurumlara olan güvenlerinin azalmasını vahim bir gelişme olarak niteliyor. Yetkililer yolsuzluğa karşı ciddi toplumsal duyarlılık gösterilmesine vurgu yapıyorlar. Bu bağlamda Avrupa Konseyine üye ülkelerin 1998 yılında yaşama geçirdikleri ‘Yolsuzluk Konvansiyonu’ en etkili mücadele olanaklarından biri olarak tanımlanıyor.

XS
SM
MD
LG