Erişilebilirlik

NATO'dan Kosova Uyarısı


Nihai statüsü uluslararası bir sorun halinde dönüşen Kosova, bugün de Brüksel’de bir araya gelen NATO dışişleri bakanlarının masaya yatırdıkları ana gündem maddelerinden biriydi.

NATO, Kosova’nın güvenliği konusundaki kararlılığını bir kez daha net bir şekilde ortaya koydu. Kosova’nın nihai statüsü ne olursa olsun NATO, bölgedeki 16 bin kişilik askeri gücünü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi aksi yönde bir karar alana dek muhafaza etmeye karar verdi. İttifak ülkeleri gerekmesi halinde güç takviyesi yapılacağının da altını çizdiler.

Kosova’daki tüm taraflara çağrı yapan NATO, bölgedeki güvenliği olumsuz yönde etkileyecek eylem ve açıklamalardan kaçınılmasını isterken, halkın güvenliğini tehlikeye atacak girişimler karşısında NATO’nun kararlı bir şekilde tepki vereceğini ifade ettiler. NATO’nun açıklamaları, uluslararası arabulucuların pazartesi günü Birleşmiş Milletler’e Priştine ve Belgrad arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığı yönünde sunacağı raporun hemen öncesinde yapılması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.

Rusya, arabuluculuk girişimlerinin sürmesinden yana tavır koyarken Batı, Kosova’nın nihai statüsünün belirlenmesinin zamanının geldiği görüşünde. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin büyük bölümü de Kosova’nın bağımsızlığını tanıma eğiliminde. Bununla birlikte herkesin ortak temennisi nihai statünün kontrol edilebilir bir süreç sonucunda netlik kazanması yönünde. NATO sözcüsü James Appathurai de bu beklentiyi açık şekilde ortaya koyarak tek taraflı bağımsızlık ilanından kaçınılmasını talep etti.

Rusya da Kosova’daki gelişmeleri ve NATO’nun konuyla ilgili açıklamalarını çok yakından izliyor. NATO-Rusya Konseyi’ne katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilanını destekleyen ülkelerin yokuş aşağı kaygan bir yola sürükleneceklerini, bunun diğer ayrılıkçı bölgeler için örnek teşkil edeceğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, Kosova’nın geleceği hakkında Sırbistan’ın onayı olmaksızın alınacak herhangi bir kararın uluslararası hukuka aykırı olacağını söyledi ve yeniden müzakerelere başlanması çağrısında bulundu.

Toplantıya NATO’yla Rusya arasında yaklaşık bir yıldır yaşanan gerilim de damgasını vurdu. Moskova’nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’nı (AKKA) askıya alma konusunda geri adım atmaması üzerine ABD, NATO-Rusya Konseyi’nin (NRC) çalışma programını bloke etti. NRC toplantısı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un katılımıyla gerçekleştirilmesine karşın Washington, ortak bildiri yayımlanmasını engelleyerek tepkisini ortaya koydu. Toplantıyla ilgili olarak yapılan tek taraflı açıklamada ise Rusya’yla, Kosova, AKKA ve füze savunma sistemi konusunda ciddi görüş ayrılıkları yaşandığının altı çizildi.

XS
SM
MD
LG