Erişilebilirlik

7 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times Amerikan başkanlığına aday olabilmek için yarışan Cumhuriyetçi Partili Mitt Romney’nin dini inancıyla ilgili açıklama yapmak zorunda bırakılmasını eleştiriyor. Ancak gazete, Mormon tarikatının mensubu olan Romney’nin özellikle köktendinci Hristiyanlar’ı ikna etmeye çalışmasını bir çelişki olarak görüyor:

Romney, köktendinci Hristiyanlar’ı Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığına layık bir Hristiyan olduğuna ikna etmeye çalışıyordu. Oysa biz din ve devlet işleri ayrılmadan demokrasinin yaşayamayacağına inanıyoruz. Tıpkı ülkemizi kuran insanlar gibi, hiçbir dinin diğer inançlara karşı devlet tarafından desteklenmemesi gerektiğine inanıyoruz. Amerikalılar’ın belirli bir mezhebi savunan değil; kendilerine doğruyu söyleyecek, inandığı gibi davranacak ve ülkenin ahlaki değerlerini yükseltecek bir başkana ihtiyacı var.

USA Today de Amerika gibi farklı dinlere ve bireysel özgürlüklere ev sahipliği yapan bir ülkede, başkanlığa aday olan bir politikacının dini inançlarını açıklamak zorunda kalmasını bir çelişki olarak görüyor ve şu görüşlere yer veriyor:

Romney, kendisini Mormonlar’ın Hristiyan olduğundan kuşku duyanlara inancını ispatlamak zorunda hissetti. “İsa’nın Tanrı’nın oğlu ve insanlığın kurtarıcısı olduğuna inanıyorum” dedi. Buna bir itirazımız yok, ancak Romney’nin bu inancı, bir kamu görevine seçilmesi için bir kriter değildir ve olmamalıdır. Biz Romney’den dini değil siyasi inançlarıyla ilgili bir açıklama duymak isterdik.

Washington Times muhabiri Andrew Borowiec Yunanistan’ın son dönemde Rusya ve Türkiye ile olan ilişkilerindeki gelişmelere dikkat çekiyor. Haberde, Atina’nın Ankara’yla ekonomik ve askeri işbirliğini artırmaya başladığı ve Moskova’yla stratejik ortaklık hedeflediği belirtiliyor:

Atina’yla Moskova arasındaki ilişkilerin gelişmesi, Yunanistan’ın Avrupa Birliği içindeki müttefiklerini kızdırabilir. Yunan uzmanlar, Rusya’yla ilişkilerin gelişmesinin Atina açısından önemli siyasi ve ekonomik potansiyel taşıdığını söylüyor. Diplomatik kaynaklar ise, Rusya’nın Türkiye’yle de ilişkilerinin geliştiğini kaydediyor ancak Moskova’nın Yunanistan’la olan tarihi ilişkileri ve ortak dini inancı nedeniyle, enerji alanında işbirliği için Atina’yı daha cazip bulduğunu vurguluyor.

Boston Globe Başkan Bush’un riskli konut kredisi kullanan ev sahiplerinin kredi faiz oranlarını beş yıl boyunca dondurma kararını olumlu ancak yetersiz bir adım olarak yorumluyor. Gazete, yönetimden konut finansmanı sistemi için daha kapsamlı bir reform beklentisini dile getiriyor:

Kredi kullananların suistimal edilmesini azaltmak için hem eyalet düzeyinde hem de federal düzeyde ek önlemler alınmalıdır. Özellikle anlaşma maddelerinin ve teminatların daha net anlaşılmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Faiz oranlarının kredi kurumlarınca artırılabileceği uyarısına mutlaka yer verilmelidir. Bu düzenlemeler sadece konut kredisi veren veya aracı firmaları değil, bağımsız mortgage komisyoncularını da kapsamalıdır.

XS
SM
MD
LG