Erişilebilirlik

'Rusya Seçimleri İncelensin'


Avrupa ülkeleri ve Amerika, Rusya’da Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in partisinin ezici üstünlükle kazandığı seçimlerin incelenmesini istiyor.

Muhalefet ve uluslararası gözlemciler, seçimin adil olmadığını ve Avrupa standartlarını karşılamadığını öne sürüyor.

Şu ana kadar kesinleşen sonuçlara göre oyların yüzde 64’ünü Putin’in Birleşik Rusya Partisi, yüzde 12’sini de Komünist Parti aldı. Diğer oylar, hükümet yanlısı iki parti arasında paylaşıldı.

Yeni seçim yasasıyla yüzde 7’ye yükseltilen baraj, Birleşik Rusya Partisi’nin, parlamentonun 450 sandalyeli alt kanadı Duma’da büyük çoğunluğu elde etmesini sağladı. Muhalefet partileri ise Duma’ya milletvekili sokamadı.

Muhalefet lideri eski satranç şampiyonu Garry Kasparov, seçimi “modern Rusya tarihinin en kirlisi” diye niteledi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü, seçimin muhalefete yönelik bir baskı ve taciz ortamında yapıldığını bildirdi. Örgüt, geçen ay Moskova’nın yeterince işbirliği yapmadığını öne sürerek, seçime gözlemci göndermekten vazgeçmişti. Almanya’da başbakanlık tarafından yapılan açıklamada da, seçimin ne özgür ne de demokratik olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Putin, seçimle ilgili eleştirileri reddetti.

XS
SM
MD
LG