Erişilebilirlik

Türkiye Atilla Selek'i İadeye Hazırlanıyor


Kırmızı Bülten'le aranan PKK'lı Mehmet İltaş ve Mehmet Eşref Kızılay’ın Almanya tarafından Türkiye’ye iade edilmesinden sonra, El Kaide terör örgütüne katılma ve bombalama eylemlerine hazırlık yapmak suçuyla İnterpol tarafından aranan Alman vatandaşı Atilla Selek'in, Almanya’ya iadesinin, her an gerçekleşmesi bekleniyor.

Almanya Federal Savcılığı tarafından aranan Atilla Selek’in geçen ay başında Türkiye’de ele geçirilmesi Alman medyasında ve kamuoyunda teröre son zamanların en büyük darbesi olarak yorumlanmıştı. ‘Almanya’nın Bin Ladin’i’ olarak tanımlanan 22 yaşındaki zanlı, ‘terörist örgüte katılmak ve bombalama eylemlerine hazırlık’ suçlamaları ile aranıyordu. Geçen 17 Ağustos’da, 11 Eylül'ün yıldönümünde Frankfurt Havaalanı ve Ramstein üssünü 12 varil patlayıcı kimyasal madde ile havaya uçurmayı planladıkları iddiasıyla iki Alman'la bir Türk yakalanmış, söz konusu grubun liderinin ise Türkiye’ye kaçan Atilla Selek olduğu bildirilmişti. 730 kilo kimyasalla ele geçirilen üçlü, bomba yüklü araçlarla saldırıya hazırlanmakla suçlanıyor. Konya’da bir Alman gazateciye röportaj verirken gözaltına alınan Atilla Selek ise terör hücresinin kullandığı evi kiralamak, saldırı planlarını hazırlayıp, koordine etmekle suçlanıyor. Federal Savcılık Atilla Selek’in Almanya’ya iadesini de istediklerini, ancak zanlının hem Türk hem de Alman vatandaşı olması nedeniyle sorun çıktığını açıklamıştı. Türk Anayasası, Türk vatandaşlarının yargılanmak üzere başka bir ülkeye rızasız gönderilmesine olanak vermiyor. Ancak Berlin’deki Alman Adalet Bakanlığı, PKK’lı teröristlerin teslim edilmesinden sonra, Ankara’nın bu konuda daha esnek bir tutum sergileyeceğine kesin gözüyle bakıyor. Yetkililerden sızan haberlere göre, Atilla Selek’le ilgili iade talebi Ankara’daki Adalet Bakanlığı’nda görüşülüyor. Konuyla ilgili işlemlerde son aşamaya gelindiğini ve zanlının iadesinin artık her an gerçekleşeceğini ifade eden yetkililer, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz’un Türk yetkililerle istişare içinde olduğunu bildiriyorlar.

Bu arada terör eylemi hazırlığındayken 17 Ağustos’da Almanya’da yakalananlar arasında bulunan Adem Yılmaz adlı Türk’ün savcıya ilk kez ifade verdiği, sorgulamada Kuran’ın başka dinlerin birlikte yaşamasını yasakladığını, kendisinin ise İslam adına şehit olmayı arzuladığını söylediği haber veriliyor.
XS
SM
MD
LG