Erişilebilirlik

Silahlanma Hakkı ve Amerika'da Siyaset


Amerika’da ateşli silahların denetlenmesi konusu, Demokrat Parti adayı Al Gore’un 2000 yılında seçimleri kaybetmesinin ardından geri plana itilmiş durumda. Bazı Demokrat Partililer, ateşli silahlara daha sıkı kontroller uygulanmasına dönük politikaların Gore’a seçim kaybettirdiğini öne sürüyor. Silah denetimi konusu, yaklaşan 2008 seçimleri için de önemli siyasi tartışmalara yolaçacağa benziyor.

Amerika’da her dört yetişkinden birinin silah sahibi olduğu tahmin ediliyor ve bu hak, anayasal güvence altında. Konu, yaklaşan seçimlerde de Amerikan politikasını ciddi ölçüde etkiliyor.

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarından Fred Thompson bu konudaki yaklaşımını şu sözlerle açıkladı: “Adaylığımı koyduktan sonra yaptığım ilk iş bir silah dükkanına gidip, silah almak oldu.”

Thompson bu açıklamayı diğer Cumhuriyetçi adaylarla birlikte katıldığı Ulusal Silah Derneği’nin toplantısında yaptı.

Kimi zaman Cumhuriyetçi Parti’nin çizgisi dışına çıkan aday, Senatör John McCain da bu toplantıdaydı: “Ulusal Silah Derneği, seçimlerde önemli rol oynuyor. Bu dernek Cumhuriyetçi Parti’nin tabanını oluşturuyor.”

Amerikan silah lobileri, ateşli silahların bireylerce alım-satımını denetlemeye çalışan her türlü yasaya karşı çıkıyor. 2004 yılında saldırı nitelikli silahların bireylere satışına yönelik yasağın bitmesi, bu lobileri sevindirdi.

Ulusal Silah Derneği, Al Gore’un 2000 seçimlerini kaybetmesinden kendine pay çıkarıyor. Dernek yetkilileri yapılan bir araştırmaya katılanların üçte ikisinin, yeni silah yasalarına ihtiyaç olmadığı görüşünü taşıdığını söylüyor. Dernek Başkan Yardımcısı Wayne LaPierre, destekçilerine bir toplantıda şöyle dedi: “Siz konuya hakimsiniz. Halkın bu konudaki görüşlerini benimsemeyenlerin bu ülkede ulusal seçimleri kazanamadığını çok iyi biliyorsunuz.”

Brady Kampanyası adlı örgüt, son 20 yıldır silahlarla işlenen şiddet olaylarıyla mücadele etmeye çalışıyor. Örgüt başkanı Paul Helmke, (belediye başkanlığı tecrübesine dayanarak,) silahlarla ilgili yasaların eyalet seçimlerinde belirleyici önemi olmadığını söylüyor: “Ulusal Silah Derneği kendisini siyasi alanda olduğundan daha güçlü göstermeye çalışıyor”

Helmke, saldırı silahlarını yasaklayan Bill Clinton’un 1996 seçimlerini rahatça kazandığına işaret ediyor.

Ama Ulusal Silah Derneği kampanyalara yüklü bağışlar yapıyor. Dernek 1990 ile 2006 yılları arasında federal seçim kampanyalarına 16 milyon Dolar’dan fazla bağışta bulundu.

Çoğunlukla güney eyaletlerinin taşralı seçmenlerinden oluşan dernek üyeleri, en büyük desteği Fred Thompson’a veriyor.

Demokrat Parti’yse bu konuda çoğunlukla sessiz. Ama adaylardan Senatör Barack Obama, Chicago sokaklarında öldürülen öğrencilerle ilgili olarak şöyle demişti: “Artık silah lobilerinin karşısına çıkıp, ‘Yeter’ demenin zamanı geldi.”

Silah karşıtlarından Paul Helmke, Demokrat adayların çoğunun silahların denetiminden yana olduğunu söylüyor: “Her iki partinin asıl adayları kesinleştikten sonra silah denetimi, rakip adaylar arasındaki en çekişmeli konulardan biri olacak.”

Geçen yıl Virginia Teknik Üniversitesi’ndeki gibi katliamlara rağmen, silah edinme hakkını savunanlar, ulusal politikada hala güçlü durumda.

XS
SM
MD
LG