Erişilebilirlik

Operasyon Yetkisi Verildi


Başbakan Tayyip Erdoğan, PKK’ya karşı sınır ötesi operasyon konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yetkinin 28 Kasım’da verildiğini açıkladı. Amerika ile ‘yoğun istihbarat paylaşımı’ sürecine giren TSK, bu süreçten PKK ile mücadele konusunda ‘somut sonuç’ çıkmadığı yönünde görüş geliştirirse, sınır ötesi operasyon için harekete geçecek.

Türkiye - Irak sınırındaki hareketlilik için iki hafta önce “operasyon sözkonusu değil” açıklaması yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, operasyon için hükümetten yetki bekleyen TSK’ya bu yetkinin 28 Kasım itibariyle verildiğini söyledi. Erdoğan, kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon öngören tezkerenin 17 Ekim’de TBMM’de kabul edildiğini hatırlatıp, tezkerenin kullanılıp kullanılmayacağını soran gazetecilere, bu konudaki son gelişmeleri anlattı.

Tezkerenin mecliste kabul edilmesinin ardından, kendisinin Genelkurmay Başkanlığı’na 24 Ekim’de bir yazı yazarak hükümetin TSK’dan tezkere ile ilgili beklentilerini ilettiğini hatırlattı. Bu yazıya yanıtın 1 Kasım’da eline ulaştığını söyleyen Erdoğan, Genelkurmay’ın da bu süreçte sınır ötesi operasyon için yetki beklediğini kaydetti.

Bu sürecin ardından 26 Kasım’da toplanan Bakanlar Kurulu, TSK’ya sınır ötesi operasyon yetkisi verilmesini kararlaştırdı. Bu karar da, 28 Ekim’de Genelkurmay Başkanlığı’na ulaştırıldı. Başbakan Erdoğan, PKK’yla mücadele kapsamında Amerika ile ‘anlık istihbarat paylaşımı’nın başladığını hatırlattı ve bu paylaşım için “Şu anda uyumlu bir çalışma var” dedi. Erdoğan, “TSK da, 28 Kasım itibarıyla yetkilendirilmiştir. Çerçevesi, o yetkinin içindedir” sözleriyle, Türkiye’nin ‘anlık istihbarat paylaşım’ sürecinin yanısıra operasyon sürecini de işlettiğinin mesajını verdi.

17 Ekim’de kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon öngören tezkerenin mecliste kabul edilmesinin ardından, Türkiye’nin terörle mücadelesi dünya gündemine de ağırlığını vurmuştu. Tezkerenin hemen ardından Hakkari-Dağlıca’da Türk askeri ile PKK arasında çıkan çatışmada 12 Türk askeri hayatını yitirken, Türkiye - Irak sınırındaki hareketlilik artmıştı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Bağdat’ta temaslarda bulunmasının ardından 24 Ekim’de toplanan MGK’da kuzey Irak’a ‘ekonomik ambargo’ kararı çıkmıştı. Türkiye’nin olası operasyonunu önlemek isteyen Irak hükümeti Ankara’ya özel bir heyet gönderse de, heyetle yapılan görüşmelerde iki ülkenin PKK’ya karşı ortak hareket planı yapması mümkün olmamıştı. 3-4 Kasım’da İstanbul’da Irak’a komşu ülkeler toplantısına ev sahipliği yapan Türkiye, bu toplantının hemen öncesinde Ankara’yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’tan, PKK’ya karşı ‘etkin işbirliği’ sözü almıştı. 5 Kasım’da da ABD Başkanı George Bush’la Washington’da görüşen Başbakan Erdoğan, iki ülkenin PKK’ya karşı ‘yeni bir mekanizma’yı işletmeye soktuğunu söylemiş, bu mekanizmanın da iki ülke askeri yetkililerinin ‘anlık istihbarat paylaşımı’ olduğunu dile getirmişti. Erdoğan-Bush görüşmesinin hemen ardından Washington ve Bağdat’taki Amerikalı komutanlar Ankara’nın yolunu tutarak Genelkurmay Başkanlığı’nda temaslarda bulunmuşlardı.

XS
SM
MD
LG