Erişilebilirlik

Dış Politika Öncelikli Konu


Seçim sürecine hızlı bir şekilde başlayan Başkan aday adayları, genelde iç meselelere odaklanırken, dış gelişmeler de gündemin başında yer alıyor: Irak Savaşı, Demokratlara göre İran konusunda Cumhuriyetçilerin tehditkar tutumu, güney Asya’daki gelişmeler...

Pakistan’daki kriz konusunda adaylar hemen hemen aynı fikirde. Pakistan’ın Lahor kentinde, polis göstericilere sert bir şekilde müdahale ederken, Amerikalı siyasetçiler, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in anayasayı askıya almasından kaygı duyuyor. Demokrat Partili Senatör Joe Biden Pakistan - Amerika ilişkilerini 'tehlikeli ve karmaşık' diye niteliyor.

Adaylar, Pakistan’ın aşırı unsurların kontrolüne geçmesinden korkuyor. Cumhuriyetçi Partili eski Senatör Fred Thompson şöyle diyor: “Pakistan’ın nükleer silahları var. Aşırı unsurlar, terörü destekleyenler bu ülkeyi ele geçirirse, bir kabus yaşayacağız.”

Irak konusu da adayların gündeminin başında yer alıyor. Hatta, Demokratlar arasında, New York Senatörü Hillary Clinton ve Illinois Senatörü Barack Obama arasındaki rekabet giderek kızışıyor.

Senatör Obama, Senatör Hillary Clinton'ın Irak savaşına destek verdiğini hatırlatıyor. Obama şöyle diyor: “Clinton, Başkan olduğu takdirde askerleri Irak’tan çekip çekmeyeceği konusunda kesin yanıt vermiyor. Ama, savaşı destekleyen Cumhuriyetçi Partilileri eleştiriyor.”

Bazıları da Clinton’ı, İran’la savaşa yol açabilecek bir tasarıya destek verdiği için eleştiriyor. Sözkonusu tasarıda İran Devrim Muhafızları terör örgütleri listesine alındı. Eski Senatör John Edwards, şöyle konuştu. “Bu başkana karşı koymamız gerekiyor. Bush’un Cheney’nin ve bu yönetimin İran’ı işgal etmesine izin veremeyiz.”

Clinton bu konuda şöyle dedi: “Savaş istemiyorum. Ama elimiz kolumuz bağlı da oturamayız. İran nükleer silah edinmeye çalışıyor; ve bu girişimin öncülüğünü de Devrim Muhafızları yapıyor.”

Senatör Joe Biden tasarının kabul edilmesini eleştirdi: “Bush’a cesaret verdik. ‘Üçüncü Dünya Savaşı’ gibi tabirler kullanması sorumsuzluktur. Ona adım atması için cesaret vermiş olduk.”

Seçim sürecinde İran konusu daha sık tartışılmaya başlandı. Ama Özellikle, Irak savaşı nedeniyle, dış gelişmeler, 2008 Başkanlık seçimlerinde daha önemli bir konumda olacak.

XS
SM
MD
LG