Erişilebilirlik

'Üçüncü Aday' Ralph Nader


Birkaç kez Başkanlık yarışına giren tüketici hakları savunucusu Ralph Nader, Amerikan siyasi yaşamını etkileyen isimlerden. Nader, Amerika’da iki partili seçim sistemiyle ilgili tartışmaların da sık sık gündeme getiriyor. İşte Ralph Nader’in Amerikan siyasetindeki yeri.

Connecticut’ta küçük bir kasabada doğan Ralph Nader, babasının lokantasında ve akşam yemeklerinde siyaset tartışarak büyüdü.

Nader anlatiyor: "Tam anlamıyla ifade özgürlüğü vardı. Siyasi görüşünüz ne olursa olsun, babam asla kötü bir söz söylemezdi çünkü farklı görüşler dinlemeyi severdi. Bize hep şunu söylerdi: ‘Bu ülkedeki sorunlar birbirimizi dinlemediğiniz için başladı."

Lübnanlı göçmen bir aileden gelen Ralph Nader, babasının, yurtseverliği, ‘ülke ve vatandaşlarının kalkınması’ olarak gördüğünü söylüyor: "Sonra babam ‘ülkenizi seviyor musunuz’ diye sorardı. Konuştuğu insanlar da ‘tabii seviyoruz’ derlerdi. O zaman babam, ‘öyleyse neden kalkınması için daha çok çalışmıyorsunuz’ diye sorgulardı."

Dinlemeyi ve önemli konularda düşünmeyi ailesinden öğrendiğini söyleyen Ralph Nader, bu sayede haksızlıkla mücadele eden başarılı bir avukat olmuş.

Nader 1965’de ilk kitabı ‘Her Hızda Güvensiz’i çıkardı. Amerikan otomobil sanayiini, bilerek tehlikeli araçlar üretmekle suçlayan Nader, özellikle General Motors firmasının Corvair marka otomobilini hedef alıyordu. Nader’a göre, tasarımı yüzünden kazalara yolaçan bu otomobil son derece tehlikeliydi. General Motors ise, Nader’ın kamuoyu gözündeki güvenilirliğini azaltmak için özel yaşamını hedef aldı. Ancak Nader tarafından mahkemeye verilen dev şirket, tazminat ödemek zorunda kaldı. Ralph Nader, bu parayla tüketici haklarının korunması için genç ve başarılı avukatlardan bir ekip kurdu.

Nader şöyle diyor: "Eğer bir gün şirketlerin değil de uygarlıkların küreselleşmesinden bahsetmeye başlarsak, o zaman dünya ilerleyecektir."

Cumhuriyetçi ve Demokrat Partinin politikalarından uzak durmayı tercih eden Nader, 1996 ve 2000 yılında başkanlık seçimlerinde Yeşil Parti’den, 2004 yılındaysa bağımsız aday oldu.

Nader, "Başkanlık politikaları uzun zamandır iyi işlemiyor. İki parti de çok bozuldu. Onları canlandıracak, kendilerine gelmelerini sağlayacak bir değişiklik gerekiyor" diye konuştu.

2004’te George Bush yeniden başkan seçilince birçok Demokrat, adaylığını çekmeyi reddettiği için, yenilgiden Nader’i sorumlu tuttu.

Nader suçlamalara karşı çıktı: "Zaten bozuk olan bir sistemi nasıl daha fazla bozabilirsiniz? Eğer herkesin seçimde aday olma hakkı varsa, ya hiçbirimizin bozguncu olmaması ya da herkesin birbirini bozgunculukla suçlaması gerekir."

Ralph Nader bugün başkan seçilmek isteyenlerin yüzlerce milyon dolara sahip olması gerektiğini söylüyor: "Bu parayı nereden bulacaklarını düşünüyorsunuz? Elbette gidip ekin toplayan çiftçiden, ortalığı silip süpüren, bu ülkenin günlük işlerini yapan işçilerden almayacaklar. Gidip milyonerlerden, milyarderlerden, trilyonları olan şirketlerden alacaklar."

73 yaşındaki Ralph Nader, Beyaz Saray adaylığı için hala karar vermediğini söylüyor. Ancak kesin olan, Nader’ın, siyasi görüşlerini ve olaylar karşısındaki tavrını açıkça ortaya koymaya devam edeceği.

XS
SM
MD
LG