Erişilebilirlik

Barack Obama


Illinois senatörü Barack Obama, Amerikan tarihindeki ilk Afrika kökenli başkan olmak istiyor. Ancak Obama’nın bu hayalini gerçekleştirebilmek için önce Demokrat Parti’nin adaylık yarışını önde götüren New York senatörü Hillary Clinton’u alt etmesi gerekiyor.

1961 yılında Hawaii eyaletinde doğan Barack Obama’nın babası Kenyalı bir siyah, annesiyse Kansaslı bir beyaz Amerikalı.

Çocukluğunun bir bölümünü Endonezya’da geçiren Obama Columbia ve Harvard Üniversiteleri’nde hukuk okudu.

Obama’nın siyasi yaşamı Chicago kentinde bir toplum örgütçüsü olarak çalıştığı yıllarda başladı ve İllinois eyalet senatosunda devam etti.

2004 yılında Amerikan Senatosu’na seçilen Obama aynı yıl Demokrat Parti kurultayında çok ses getiren bir konuşma yaptı: "Yaşamımın aslında Amerikan öyküsünün bir parçası olduğunu bilerek karşınızdayım. Benden öncekilere çok şey borçluyum. Dünyadaki başka hiçbir ülkede benimkine benzer bir öykünün gerçekleşme şansı bile yoktur."

Bu konuşma, Obama’nın, 2007 yılı başında başkanlık yarışında aday adayı olacağını açıklamasından önce tanınmasını sağladı.

Virginia Üniversitesi’nden Profesör Larry Sabatonun görüşleri: "Obama, çevresiyle iletişim kurmayı iyi biliyor. Gençliği, enerjik, çalışkan ve heyecanlı olması büyük bir avantaj. 1960’da John Kennedy de aynı özelliklere sahipti. Bu da Obama’nın şansını arttırıyor."

Demokrat Partili rakipleri, Obama’nın kendilerine göre çok daha genç ve tecrübesiz olduğunu öne sürüyor.

Birçok Demokrat gibi Obama da Irak savaşına karşı ve Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesini istiyor: "Irak’ta askeri bir çözüm imkanı yok. Hiçbir zaman da olmadı. Güvenliğimizi sağlamak ve iç savaşı durdurmak için Iraklı liderlere baskı yapmamız gerekiyor. Bunu da askerlerimizi Irak’tan hemen çekmeye başlayarak yapabiliriz."

George Washington Üniversitesi’nden Stephen Hess değerlendiriyor: "Obama, siyasette yeni bir sima olduğu için çok ilgi görüyor. Halk, Obama’nın neye inandığını görebiliyor. Hillary Clinton’u ise zaten tanıyoruz. Bu iki siyasetçi, bence olağanüstü bir ikili."

Uzmanlara göre, Obama Amerikan tarihinde şimdiye kadarki en güçlü Afrika kökenli başkan aday adayı. Obama, Afrika kökenli adaylara destek vermeyen beyaz Amerikalıların siyasi eğilimlerini de değiştirecek konumda.

American Enterprise Enstitüsü’nden John Fortier anlatıyor: "Bazıları, Afrika kökenli adayların Amerika’da seçim kazanmasının çok zor olduğunu düşünüyor. Ancak Amerika, çok ilerleme kaydetti. Kamuoyu yoklamaları da birçok kişinin Afrika kökenli bir adayı kabul edebileceğini gösteriyor."

Barack Obama’nın çok kültürlü geçmişi ve seçmenlerle yakın iletişim kurabilmesi, bu yarışta ilk sıralarda yeralmasını sağlayan özellikler. Iowa ve New Hampshire eyaletlerinde Ocak ayında yapılacak ön seçimlerde ne kadar desteklendiğini gösterecek.


XS
SM
MD
LG