Erişilebilirlik

Fred Thompson


Eski senatör ve aktör Fred Thompson, aylarca havayı kokladıktan sonra Eylül’de başkanlık yarışına katılacağını açıkladı. Bazı uzmanlar, Thompson’un çok beklediğini, diğer sekiz Cumhuriyetçi aday adayının ön seçimlerin yapılacağı kilit eyaletlerde arayı açtığını düşünüyor.

Ancak Thompson’u destekleyenler, onun, rakiplerini sevmeyen seçmenlerin oyunu alabileceğini savunuyor.

Deneyimli bir aktör olan Fred Dalton Thompson, halkın üzerinde nasıl etkili olabileceğini iyi biliyor.

65 yaşındaki Thompson’un adaylığını açıklama şekli de ilginç. Yarışa, Hollywood tarzı bir giriş yapan Thompson, ünlü talk-showcu Jay Leno’nun çok izlenen gece yarısı programında adaylığını koyacağını açıklamayı tercih etti. Thompson’un bir yıldız olması, rakiplerini korkutan sebeplerin başında geliyor.

Fred Thompson, ertesi gün Iowa eyaletinde neden aday olduğunu şöyle anlattı: "Başkanlık için adaylığımı koydum çünkü daha güçlü, daha zengin ve daha birlik ve beraberlik içinde bir Amerika yaratmak için gereken adımları atma konusunda kararlıyım."

Eski bir senator ve avukat olan Tennesseeli Fred Thompson, 2002 yılında Kongre’den Hollywood’a kolay bir geçiş yapmış ve NBC televizyonunun sevilen dizilerinden “Law and Order”da rol almaya başlamıştı.

İki metre boyundaki Thompson, ekranda tatlı sert bir yetkiliyi canlandırarak büyük bir hayran kitlesi kazandı.

Araştırmalar, adaylığını açıklamadan önce bile Thompson’un en zorlu rakiplerinden önde olduğunu, gösteriyordu. Şimdi soru, Thompson’un Cumhuriyetçi Parti’nin kurtarıcısı olup-olamayacağı.

American Enterprise Enstitüsü’nden John Fortier anlatıyor: "Rudy Giuliani ve John McCain önde giderken bile Cumhuriyetçiler daha muhafazakar başka bir aday arıyorlardı. Hatta Ronald Reagan’ın geri geliyor olabilmesini isteyenler vardı. Bu durumda Fred Thompson, bazıları için Ronald Reagan’ın yerini doldurabilecek lider olarak görülüyor."

Virginia Üniversitesi Siyaset Merkezi’nden Larry Sabato da eski başkanlardan Reagan ve Thompson arasında benzerlik görenlerden. "Thompson’un Hollywood’la olan bağlantısı nedeniyle Reagan-vari bir havası var. Nasıl Demokratlar, hep John Kennedy’ye benzer kişileri aday göstermek isterlerse Cumhuriyetçiler de Ronald Reagan’a benzeyenleri tercih eder."

Thompson’un güneyli olması ve Kongre’deki tutumu, Cumhuriyetçi Parti’nin Amerika’nın güneyindeki muhafazakar seçmenlerinden destek görebilir. Silah sahibi olma hakkını savunan ve kürtaja karşı olan Thompson ayrıca Amerika’nın Irak Savaşı’nı kazanması için gereken herşeyi yapması gerektiğini savunuyor.

Ancak uzmanlara göre, Thompson’un kusurları var. Thompson’un siyasi danışman olan eşi Jeri’yle çatışan bazı kampanya görevlilerinin işlerini bırakması dikkat çekiyor. Para toplama konusunda fazla başarılı olamaması ve siyasetin sıkıntılarını kaldırmakta zorlanması, Larry Sabato’ya göre göz önünde bulundurulması gereken unsurlar.

Sabato şöyle diyor: "Senatör Thompson, en enerjik siyasetçilerden biri olarak tanınmıyor. Eski personeli, Thompson’un Kongre’de de oldukça tembel olduğunu söylüyor."

Thompson artık siyasi sahnenin tam ortasında ve Cumhuriyetçi Partinin adaylığını kazanmak için hayatının rolünü oynamak zorunda. Bu role ne kadar hazır olduğunu zaman gösterecek.

XS
SM
MD
LG