Erişilebilirlik

John Edwards


2004 yılında Demokrat Parti’nin başkan yardımcısı adayı olan John Edwards, gelecek yılki seçimlerde başkan adaylığı için yarışıyor. Edwards, bir değirmen işçisinin oğlu. Çok başarılı bir avukatlık döneminden sonra Senato’ya seçildi. Genç görünümlü karizmatik bir lider olan John Edwards’ın gözü bu kez Beyaz Saray’da.

Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarından John Edwards seçim kampanyasında, Amerika’nın en yoksul bölgelerine ağırlık veriyor.

Seçim stratejisini yoksulluk, sağlık sisteminde reform gibi halkın önem verdiği konulara ayıran Edwards’ın hedefi, Demokrat Parti’nin ilerici kesimi. Virginia Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Larry Sabato, Demokrat Parti’nin başkan adaylarını gerçekte liberal kesimlerin belirlediği görüşünde. Sabato şöyle diyor: “Edwards tam hızla Demokrat Parti adaylığına yoğunlaşmış durumda. Başkanlık seçimiyle şimdi ilgilenmiyor. 2004 yılında kendisine destek veren sol kesimden destek aldı. Onun seçmenleri işçi kesimi.”

Edwards, bir yıldır enerjisini sendikalar üzerinde yoğunlaştırıyor. John Edwards seçim konuşmalarında Güney Carolina’da bir işçi çocuğu olarak geçirdiği sade yaşamı anlatıyor. Edwards, avukatlık yaşamı sırasında büyük şirketlere karşı açtığı davaları kazanarak ciddi bir servet yaptı.

Bu başarı, 1998’de Senato’ya girmesine yardımcı oldu.

John Edwards, 2004 yılında John Kerry’nin başkan yardımcısı adayı olarak seçime girdi, ama kaybetti. Edwards bu kez kampanyaya daha güçlü başladığına inanıyor.

Amerikan Enterprise Enstitüsünden John Fortier şunları söylüyor: “Yine de bu gücü ulusal düzeyde gösterebilmiş değil. Topladığı kampanya bağışları Barack Obama ve Hillary Clinton’unkinden az. Onları çok geriden izliyor.”

Demokrat Partili seçmenler arasında yapılan kamuoyu yoklamasında, Edwards, üçüncü sırada ancak kesdisinden önceki iki aday olan Clinton ve Obama’nın çok gerisinde.

Edwards şöyle diyor: “Çok avantajlı değilim, ama mücadeleye devam ediyorum. Halimden memnunum. Bu benim hayat tarzım.”

John Edwards 30 yıllık eşi Elizabeth’e çok şey borçlu. Çok kurnaz bir siyasi taktikçi sayılan Elizabeth Edwards, kanser hastalığının tekrarlamasına rağmen yine de gözlerden uzak durmuyor.

Edwards, ilk önseçimlerin yapılacağı Iowa eyaletinde bir hayli zaman geçirdi. 2004 yılında da bu eyalette başarılı olan aday adayı, bu kez önde gitmesine rağmen diğer iki adayla arasında çok az fark var. Larry Sabato’ya göre Edwards kazanmak zorunda: "Kılpayı ikinci bile olsa yetmez. Eğer Iowa’da kazanamazsa, Edwards yarış dışı kalır.”

Senatör Edwards, Irak Savaşına kabul oyu vermişti. Ama şimdi, hatalı olduğunu söylüyor. Edwards, askerlerin çekilmesi için takvim açıklanmasını istiyor ve Başkan Bush'un Irak ek asker sevketme planına karşı çıkmıştı.

İşçi kesimine ve yoksullara ağırlık vermesi John Edwards’a puan kazandıracak mı? Bunu önseçimlerde Demokrat seçmenlerin vereceği oylar gösterecek.

XS
SM
MD
LG