Erişilebilirlik

Barış Sürecine 'Aktif Katılım' Sözü


Başkan Bush, Annapolis’te dün düzenlenen Orta Doğu Barış Konferansı’nın ardından bugün, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le yeniden biraraya geldi.

Beyaz Saray’da iki liderle önce ayrı ayrı görüşen Bush daha sonra üçlü bir görüşme yaptı. Bush daha sonra Beyaz Saray bahçesinde yanında iki lider, kısa bir açıklama yaparak Amerika’nın barış sürecine aktif biçimde katıldığını söyledi.

Bush İsrail’e komşu bir Filistin devletinin kurulması yönündeki karar aşamasında, Amerika’nın iki tarafa edeceğini belirtti. Başkan Bush, görüşmeler sırasında uluslararası toplumun Abbas ve Olmert’e desteğinin öneminin altını çizdi.

İsrail ve Filistin, dün barış görüşmelerini derhal başlatmayı kararlaştırmıştı. İki tarafın birlikte üzerinde çalıştığı ortak bildiri, Başkan Bush tarafından konferansın açılışında okundu.

Bildiriye göre, Abbas ve Olmert iki haftada bir biraraya gelecek ve görüşmeler ilk olarak 12 Aralık’ta başlayacak.

Konferansın kapanışında açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Annapolis’in bir sonuç değil, başlangıç olduğunu vurguladı ve barışa ulaşmak için ciddi, yapıcı çaba sarfedilmesi gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG