Erişilebilirlik

Ortadoğu Konferansı Protesto Ediliyor


Batı Şeria’da Orta Doğu Barış Konferansı’nı protesto eden göstericilere polis müdahale etti. Olaylarda bir kişi öldü. Ölen kişinin Filistin güvenlik görevlilerinin göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtığı sırada vurulduğu bildirildi.

Filistin yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, Batı Şeria sokaklarında gösteri yapılmasını yasaklamıştı. Abbas’a bağlı güvenlik güçleri, Ramallah, Nablus ve Cenin’deki gösterileri de dağıttı.

Hamas’ın kontrolü altındaki Gazze’de ise on binlerce kişi, Annapolis konferansını protesto etti. Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı Filistin halkına ihanet etmekle suçlayan Hamas yetkilileri, Arap ülkelerini de konferansa katılmamaları konusunda uyardı. Hamas lideri İsmail Haniye Filistinlilerin yararına olmayan böyle bir konferansa Arap ülkelerinden yetkililerin katılmaması gerektiğini söyledi. Kamuoyu yoklamalarına göre, Filistinlilerin yüzde 70’i konferansı destekliyor ancak, ciddi bir sonuç alınacağına inananların oranı yüzde 60’ın altında.

Bu arada konferansa katılan Ürdün’ün Tahran büyükelçiliği önünde çok sayıda İranlı gösteri yaptı. Amman hükümeti İranlı bir diplomatı sınır dışı etti.

İsrail ve Filistin'de Gösteriler

Annapolis Ortadoğu Konferansı surerken bölgede hem Filistin hem de İsrail tarafında konferans karşıtı gösteriler de devam ediyor.

İlk olarak dün akşam saatlerinde yaklaşık 15 bin İsrailli Kudüs'te biraraya gelerek önce Ağlama Duvarı`nda konferansın başarıya ulaşmaması için dua etti. Ardından da kent merkezindeki Paris Meydanı'nda bir protesto gösterisi düzenledi. Ülkedeki sağ kesimin düzenlediği gösteride Olmert aleyhine sloganlar atıldı.

İsrail'deki dindar sağcı kesim Filistin ile toprak karşılığı ve de Kudüs'ün ikiye bölünmesi karşılığında yapılacak bir barış anlaşmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Öte yandan Filistin tarafında da konferans karşıtı gösteriler devam ediyor. Sabah saatlerinde Ramallah`ta toplanan çoğunluğun kadınların oluşturduğu 300 kişilik bir grup Filistin polisi ile çatıştı.

Annapolis karşıtı gösteri düzenleyip pankart açmak isteyen gruba polis müdahale edince arbede çıktı. Göstericilerin "Abbas, vatan satılık değildir" şeklinde sloganlar atması ile başlayan çatışmalarda görgü tanıklarının ifadelerine göre 4 kişi gözaltına alındı.

Batı Şeria'nın bir diğer kenti el Halil'de de bir başka gösteride Filistin polisi ile protestocular arasında çatışma yaşandı. Özgürlük Partisi adlı bir İslami gruba mensup bir kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda 8 kişi yaralandığı , 50'ye yakın kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Öte yandan Gazze'de de Hamas Annapolis karşıtı bir gösteri düzenledi. Yüzbinden fazla Hamaslını katıldığı ileri sürülen gösteride grubun lideri İsmail Haniyye bir de konuşma yaptı. Annapolis` de yapılacak hiçbir anlaşmayı tanımayacaklarını söyleyen Haniyye ` ye göstericiler "İsrail` e ölüm, Amerika`ya ölüm" sloganları ile destek verdi.

Göstericilerin Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas'ı " işbirlikçi" olmakla suçladıkları gösteride en kısa zamanda İsrail'e düzenlenen Kassam saldırılarının şiddetinin arttırılacağı da ifade edildi.

İsrail ve Filistin arasında barış görüşmelerindeki ilk adım olarak görülen Annapolis Konferansı Lübnan'daki Filistin kamplarında da protesto edildi.Ain el hilwe kampında 70 bin mültecinin Suriye, Suudi Arabistan ve Filistin liderlerini protesto ettiği ve "Arap işbirlikçilerden kurtulun " şeklinde sloganlar attıkları gelen haberler arasında.

XS
SM
MD
LG