Erişilebilirlik

27 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Rusya’da Pazar günü yapılacak parlamento seçimleri öncesinde, Amerikan basınında Rus lider Putin’i eleştiren yorumlar giderek artıyor. New York Times, Putin’in muhaliflere karşı izlediği politikanın, seçimlerin meşruiyetine gölge düşürdüğünü öne sürüyor:

"Başkan Bush’un yüzüne gözüne bulaştırdığı Rus-Amerikan ilişkilerine daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Amerika, Avrupa ve Japonya, Moskova’nın tercihini demokrasiden yana yapacağı düşüncesiyle, Rusya’yı seçkin sanayileşmiş ülkeler kulübü olan G-7’ye çok erken bir tarihte kabul etti. Şimdi bu ülkelerin demokratik bir cephe oluşturması ve Rusya’nın diktatörlük geçmişine geri dönmesinin kabul edilmeyeceğini, net bir biçimde açıklaması gerekiyor."

Christian Science Monitor ise Rusya’nın hızla tek parti yönetimine geri döndüğü görüşüne yer veriyor. Gazete, seçim barajının % 5’ten % 7’ye çıkartılması sonucunda parlamentoya sadece Birleşik Rusya Partisi ve Komünist Parti’nin girebileceği öngörüsünde bulunuyor:

"Aslında Putin’in tek parti sistemine dönmeye ihtiyacı yok. Siyasi istikrar ve artan petrol fiyatları sayesinde, Putin’e verilen destek % 80’i aşmış durumda. Putin’in görev süresi Mart’ta dolacak olmasına rağmen, popülaritesinin yüksekliği sayesinde etkinliğinin devam edeceğinden kimsenin kuşkusu yok. Ancak Putin, Rus halkının doğru bir yönetimi seçemeyeceği varsayımıyla uzun vadeli planlar yapıyor. Böyle giderse, Rusya’nın yolsuzluk ve baskı gibi sorunlar yaşaması kaçınılmaz. İşte o zaman Rus halkı da sesini duyurabilmek için başka yollar arayacaktır."

Bugünkü Amerikan gazetelerinde öne çıkan bir başka konu da Annapolis’teki Ortadoğu zirvesi. Washington Post, konuyla ilgili haberinde, zirveye ihtiyatlı bir iyimserliğin egemen olduğunu ve Bush yönetiminin, zirveden beklentileri çok yüksek tutmamaya çalıştığını yazıyor:

"Bugünkü konferans, eski Amerikan başkanlarının aksine Ortadoğu barış görüşmelerine doğrudan müdahale etmekten kaçınan Başkan Bush açısından, önemli bir politika değişikliğine işaret ediyor. Bush ve danışmanları, bu kez sürecin olgunlaştığını düşünüyor. Ancak Amerikalı yetkililer, son günlerde tarafların ortak bir metin üzerinde anlaşmasının artık o kadar da önemli olmadığını söyleyerek, beklentileri düşürmeye çalışıyor. Yardımcıları, Başkan Bush’un, taraflara kendi çözüm önerilerini dikte ettirmeyeceğini belirtiyor."

Los Angeles Times, Birleşmiş Milletler’in açıkladığı rakamlara göre AIDS hastalığına yakalananların sayısının azaldığını kaydediyor. Ancak gazete, buna rağmen AIDS’in en öldürücü hastalıklardan biri olma özelliğini koruduğunu belirtiyor ve AIDS’le mücadelenin sürmesi gerektiğini vurguluyor:

"Durumdan hoşnut olacak hiçbir neden yok. AIDS, geçen yıl 2 milyon yüz bin kişinin ölümüne neden oldu. Eğer Birleşmiş Milletler söylendiği gibi geçmişte AIDS verilerini gerçekten abarttıysa bile, bu çaba bir işe yaramadı. Çünkü AIDS’le mücadele için hala gereken miktarda para toplanmıyor. Birleşmiş Milletler, Eylül ayında yayınladığı raporda, AIDS’le mücadele için dünya çapındaki harcamaların 2010 yılında 42 milyar dolara çıkması gerektiğini duyurmuştu. Bu yıl harcanan miktar ise yaklaşık 10 milyar dolar oldu ve böyle giderse 2010 yılında ulaşılacak rakam 15 milyar dolar civarında kalacak.!"

XS
SM
MD
LG